Parlament usvojio zaključke: Učiniti sve da se spriječi iseljavanje stanovništva

Fena
Parlament usvojio zaključke: Učiniti sve da se spriječi iseljavanje stanovništva
Fena / Predstavnički dom Parlamenta FBiH
Nadležne institucije u Federaciji BiH morat će se aktivnije pozabaviti problemom iseljavanja stanovništva iz ovog bh. entiteta, zaključak je koji je usvojio Predstavnički dom Parlamenta FBiH na tematskoj sjednici.

Tačnije, zastupnici su većinom glasova usvojili zaključke koje je predložila odgovarajuća radna grupa, a kojim se problem iseljavanja prepoznaje kao važno pitanje od izuzetnog ekonomskog i socijalnog značaja za planiranje, razvoj i prosperitet.

Vlada FBiH je obavezana da pripremi informaciju Predstavničkom domu o planiranim i trenutnim projektima koji se tiču privlačenja investicija i povratka državljana BiH - potencijalnih ulagača u razvoj privrede FBiH.

Predloženo je kreiranje pravnog okvira za uspostavu ureda za privrednu saradnju s iseljeništvom pri Vladi FBiH, koji bi se bavio privlačenjem investicija te olakšavanjem i pravno-informativnom pomoći bh. državljanima u inozemstvu zainteresovanim za ulaganje i biznis.

Zatraženo je da se Parlamentu dostave informacije o mjerama pronatalne politike, ali i informacije o broju ljudi koji su se odjavili s biroa radi zapošljavanja u inozemstvu.

Postavljeni su i rokovi za dostavljanje informacija o školama i fakultetima, u kojoj se traži dostavljanje spiska deficitarnih zanimanja u FBiH, a Federalno ministarstvo izbjeglica i raseljenih osoba obavezano je da predloži finansijski plan i metodologiju kojom bi se evidentirale izbjeglice i ekonomski migranti iz BiH.

Vlada je obavezana također da, u roku od 90 dana, pripremi sveobuhvatnu informaciju o iseljavanju stanovništva, s akcentom na provedbu Aneksa 7. Dejtonskog sporazuma, demografsku obnovu i ostanak mladih u FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije