Parlament FBiH: Katastrofalno stanje i kriminal u Zavodu u Pazariću

Radiosarajevo.ba
Parlament FBiH: Katastrofalno stanje i kriminal u Zavodu u Pazariću
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Nastavljena sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Zastupnici su u dosadašnjem toku sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, s manje ili više rasprave razmotrili izvještaje o prošlogodišnjem radu i finansijskom poslovanju nekoliko federalnih zavoda, agencija i fondova.

Svojevrsnu pažnju je izazvao izvještaj o radu Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Tačnije, pozornost je izazvalo obraćanje direktora te ustanove Redžepa Salića za parlamentarnom govornicom.

On je ustvrdio da je kao novoimenovani direktor, koji je tu dužnost preuzeo prije nekoliko mjeseci, zatekao katastrofalno stanje, kriminal u upravljanju Zavodom u Pazariću, te primjerice, tužbu „tešku“ oko milion KM zbog trgovine kurbanima.

Po njegovim riječima, svijetla tačka Zavoda su njegovateljice i vaspitačice, heroji zbog nesebičnog angažmana i odnosa prema štićenicima, kao i drugi uposlenici, za razliku od uprave.

Salić je pozvao Parlament da mjerama iz svoje nadležnosti pomogne u unapređenju stanja u Zavodu, pa i mjerama koje će rezultirati animiranjem pravosuđa zbog nezakonitosti za koje tvrdi da ih je kao novoimenovani direktor zatekao.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Mirsad Zaimović pozvao je resorno parlamentarno tijelo, Odbor za socijalnu zaštitu, da se zasebno sastane u toku ove sjednice zbog stanja koje je prezentirao Salić i predloži Domu zaključke povodom ove tačke dnevnog reda.

O svim tačkama, pa i izvještaju o stanju u Zavodu Pazarić, Predstavnički dom će se izjasniti kad okonča raspravu o svakoj od njih.

U nastavku sjednice predstoji rasprava povodom dostavljene informacije o stanju u rudnicima Zeničko-dobojskog kantona koji su u sastavu koncerna Elektroprivreda BiH.

Ta se informacija odnosi i na pregled rezultata u periodu 2009-2017. godina te analizu upravljanja ovim rudnicima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije