PD / Parlament BiH: Nije prošao prijedlog da se javni servisi finansiraju iz budžeta

03. 09. 2018. u 14:32:00 Fena

Shares: 11

Članovi Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine nisu podržali izmjene dva zakona koji reguliraju javni radiotelevizijski sistem i servis, a koji su predviđali da se servisi finansiraju iz nadležnih budžetskih institucija.

Prijedlog je to Kluba poslanika Srpske demokratske stranke (SDS), ali Komisija je utvrdila da ne postoji usklađenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, a kako tvrde to su predložili jer dosadašnji način finansiranja nije bio pravedan sa stanovišta diskriminacije građana i različitih načina na koji se entitetske pravosudne institucije odnose prema obavezi plaćanja RTV takse, odnosno različite sudske prakse.

"Osim toga, javni emiteri nisu se ponašali kao servis svih građana, nego prvenstveno kao servis pojedinih vladajućih stranaka u entitetima, a građanima i opozicionim strankama koje kritiziraju rad vlasti nije bila omogućena proporcionalna zastupljenost u političkim programima"; stav je SDS-a.

Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o akcizama u BiH koji predlaže Klub poslanika Nezavisni blok usklađen je s pravnim sistemom i Ustavom BiH odlučila je Komisija danas, a ove izmjene predviđaju smanjenje akciza na naftu i naftne derivate.

Na sjednici ponovo nije razmatrana Informacija o radu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za 2017. godinu, a odlučeno je da sjednica Komisije bude održana uoči sutrašnje sjednice Predstavničkog doma PSBiH ukoliko vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice Gordana Tadić bude u mogućnosti da prisustvuje sjednici.

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Damir Arnaut (Savez za bolju budućnost - SBB) najavio je danas da će kao član delegacija PSBiH u Parlamentu Vijeća Evrope informirati izvjestitelja za BiH o svim činjenicama koje se tiču ne provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci" i "Pilav". Za njega je neprihvatljiva činjenica da Komisija to još nije razmatrala iako je takav izvještaj o provođenju odluka zatražio zvanični izvjestitelj za BiH te je Arnaut odnos prema ovako važnom pitanju nazvao neozbiljanim.

Članovi Komisije utvrdili su postojanje usklađenosti sa Ustavom i pravnim sistemom BiH kada su u pitanju izmjene i dopune Zakona o upravnim sporovima BiH ze Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o deminiranju u BiH, oba su prijedlog Vijeća ministara BiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA