Panika u mostarskom naselju: Građani pronašli boce s otrovnom materijom

0
J. Ć.
Panika u mostarskom naselju: Građani pronašli boce s otrovnom materijom
Foto: Čitatelj/Radiosarajevo.ba / Bojni otrov u mostarskom naselju Opine

Građani Mostara jučer su u poslijepodnevnim satima u blizini naselja Opine pronašli dvije boce bojnog otrova klor.

Kako kaže mještanin Nijaz Muratović za portal Radiosarajevo.ba, boce možda i ne bi primijetili da nisu osjetili jak i neugodan miris koji je dolazio od njih.

"Boce su pronađene na mjestu koje je od moje kuće udaljeno nekih 150 metara. Vraćajući se s posla, jučer, zatekao sam policiju i vatrogasce koji su došli na poziv komšije koji je uočio boce. Boce ne bi ni primijetio možda da ga neugodan miris nije zaustavio", govori nam Muratović.

Bojni otrov u mostarskom naselju Opine - undefined

Foto: Čitatelj/Radiosarajevo.ba: Bojni otrov u mostarskom naselju Opine

Prema njegovim riječima, pripadnici policije HNK odmah su pozvali Civilnu zaštitu i inspekciju kako bi uklonili boce, međutim dobili su odgovor kako - nije njihova nadležnost.

"Policija i vatrogasci su zaista odmah reagirali. Vatrogasci su, noseći boce za kisik i maske, uklonili iste", prepričava Muratović za portal Radiosarajevo.ba

Napominje da se - prema naljepnici na boci - radi o kloru koji se koristio kao bojni otrov u Prvom svjetskom ratu, a koji čak izaziva slijepilo, srčani udar, a prilikom jačeg udisaja i smrt.

Bojni otrov u mostarskom naselju Opine - undefined

Foto: Čitatelj/Radiosarajevo.ba: Bojni otrov u mostarskom naselju Opine

"Nakon što smo s ovim izašli u javnost, jutros je dolazila Krim policija i Civilna zaštita. Šta će se dalje dešavati - ostaje da se vidi", dodao je Muratović, mještanin mostarskog naselja Opine.

Tragom ovih informacija pozvali smo i Ministarsvo unutrašnjih poslova HNK koji su nam mogli samo potvrditi ove navode.

U kratkom razgovoru za portal Radiosarajevo.ba kazali su nam da su jučer u 16:40 sati zaprimili poziv...

"U mostarskom naselju Opine primijećene su dvije plinske boce iz kojih je izlazila nepoznata otrovna materija. Nakon izlaska polcijskih službenika i vatrogasaca iste su uklonjene", rekao nam je dežurni iz MUP-a HNK.

Šta je bojni klor?

Elementarni ili bojni klor je plin zelenkastožute boje, gustoće 2,5 puta veće od zraka, što će reći da je dva i pol puta teži od zraka.

Pritiskom i hlađenjem lako se pretvara u žutu tekućinu normalnog vrelišta.

Ima oštar, bockajući miris i vrlo je otrovan.

Pri vrlo niskim koncentracijama i pri kraćem djelovanju samo nadražuje sluznicu dišnih organa, a ako je volumni udio u zraku samo 1%, već nekoliko udisaja može biti smrtonosno, zbog čega se i koristio kao bojni otrov u Prvom svjetskom ratu (1915.g.).

Jaki je nadražljivac, već i te male količine nadražuju oči i kožu, te reagira s vlagom sluznice nosa, grla i gornjih dišnih puteva, uzrokuje bronhitis i nakupljanje vode u plućima, dodir sa tekućim klorom uzrokuju ozebline i slijepoću.

Nastali nascentni kisik djeluje razorno na tkivo sluznice, a nadražuje je i klorovodična kiselina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije