Palmer danas sa članovima Predsjedništva BiH

4
Radiosarajevo.ba
Palmer danas sa članovima Predsjedništva BiH
FOTO: Radiosarajevo.ba / Komšić, Dodik i Džaferović/ Palmer

Članovi Predsjedništva BiH danas će u Sarajevu razgovarati sa pomoćnikom državnog sekretara Kancelarije za Evropu i Evroaziju Matthewom Palmerom i direktoricom za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst.

U 10:45 sati planiran je sastanak sa Željkom Komšićem, zatim u 11:30 sa Šefikom Džaferovićem te u 12:15 sa Miloradom Dodikom.

Planiran je i sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića u 13 sati.

Podsjetimo, Palmer je u toku jučerašnjeg dana razgovarao sa liderima političkih partija u BiH.

"Ovdje smo da izrazimo solidarnost Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu, na njenom transatlantskom putu, da damo podršku Bosni i Hercegovini u njenom kretanju, putovanju ka članstvu u Evropskoj uniji", poručio je Palmer nakon sastanaka.

Poručio je kako ove godine postoji šansa da se riješe pitanja reforme Izbornog zakona BiH, ograničena ustavna reforma, izborno zakonodavstvo, ali i ekonomska reforma.

Bakir Izetbegović, lider SDA jučer je poručio kako bez uključivanja predstavnika svih parlamentarnih stanaka izmjene Izbornog zakona neće ići.

"Kao i bez snažnijeg angažmana prijatelja iz međunarodne zajednice. Dakle, mislim da ćemo dobiti oboje. Palmer i Eichhorst će danas na sastanku sa predstavnicima ljevičarskih opozicionih stranaka dogovoriti neki takav format koji će pomoći da se ostvari bolja komunikacija među nama i da se krene u tom smjeru. Potrebno je da se uključi civilno društvo, eksperti, opozicija… da počenom tragati za rješenjem”, poručio je Izetbegović.

Organizovan je i radni ručak s predstavnicima opozicije, a njihovi predstavnici su imali jasne poruke.

"Šokantna je količina političke nezrelosti koju su prezentirali Čović i Izetbegović. Opozicija će vrlo rado preuzeti odgovornost, ali ovi prijedlozi koje mi stavimo na stol neće se dopasti Izetbegoviću ni Čoviću", kazala je Sabina Ćudić koja je prisustvovala ovom ručku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije