Paklene temperature i suša: AccuWeather otkrio kakvo će biti ljeto u BiH

Radiosarajevo.ba
Paklene temperature i suša: AccuWeather otkrio kakvo će biti ljeto u BiH
Valovi velike toplote vrlo skoro mogli bi zahvatiti područje istočne i južne Europe, najavljeno je u velikoj prognozi AccuWeathera za predstojeće ljeto na Starom kontinentu.

U ovoj prognozi se navodi kako bi periodi ekstremne toplote, van svakog prosjeka, mogli posebno pogoditi države od Italije do Balkanskog poluotoka, te će posebno opasno vrijeme biti tokom jula i augusta.

Prognoze navode kako bi prosječne temperature tokom ovog ljeta mogle iznositi i nevjerovatnih 32 stepena celzija, s najmanje jednim periodom dužine sedam dana, kada će toplota biti opasna po zdravlje ljudi.

"Rekordne toplote su itekako moguće tokom najvećih toplotnih valova", kazao je Alan Reppert, jedan od meteorologa u AccuWeatheru.

Drugi meteorolozi dodaju da bi problem mogla biti i loša kvaliteta zraka u narednom periodu, ali i da bi ovi toplotni valovi mogli uzrokovati sušu, jer neće biti uvjeta za kišu. Zbog svega toga mogla bi biti prouzrokovana nova šteta na usjevima diljem Balkana, koja je nastupila već hladnim proljetnim temperaturama.

S druge strane, meteorolozi očekuju stalne oluje s grmljavinom u Francuskoj, Njemačkoj i Poljskoj, što bi moglo prouzrokovati poplave u većem dijelu zapadne Europe.

Ukupno, očekuje se jedno rizično ljeto, s paklenim temperaturama, te se svim građanima preporučuje da budu oprezni u svim aktivnostima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije