SEECP / Pacolli: Kosovo neće na samit, Dodik nas je pogrešno shvatio

08. 07. 2019. u 07:48:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 47

Kosovski ministar vanjskih poslova Behgjet Pacolli kaže da prištinska delegacija neće učestvovati na Samitu u Sarajevu zbog načina na koji BiH tretira Kosovo.

Pacolli je ocijenio da je takav tretman neprihvatljiv i da je bacio sjenku na nedavno održani Samit zemalja Zapadnog Balkana u Poznanju, u Poljskoj, prenosi RTK2.

"Način na koji su mislili da tretiraju kosovsku državnu delegaciju je neprihvatljiv, a to bi, također, bacilo senku na nedavno završeni samit u Poznanju u okviru Berlinskog procesa, gdje smo pokazali volju da budemo konstruktivni u regionalnim inicijativama i organizacijama. Nažalost, ova volja je pogrešno shvaćena od strane sadašnjeg Predsjedavajućeg Predskedništva BiH", tvrdi Pacolli.

On je na Facebooku ocijenio da takav stav prema Prištini, kao sljedećem lideru SEECP-a (Samit za saradnju u jugoistočnoj Evropi), nije dobar za BiH s obzirom na to da je taj samit, kako je naveo, stvoren u cilju jačanja dobrosusjedskih odnosa u regionu i pune integracije Jugoistočne Evrope u evroatlantske strukture.

Prethodno je predsjednik privremenih prištinskih institucija Hashim Thaci naveo na Facebooku da je odbio da prisustvuje SEECP u BiH, zbog toga što je, kako je naveo, poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika ponižavajući, jer Kosovo nije tretirano kao druge države učesnice.

BiH ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA