Pacijentima mostarske hemodijalize zabranjeno okupljanje u krugu bolnice

AA
Pacijentima mostarske hemodijalize zabranjeno okupljanje u krugu bolnice

Pacijenti hemodijalize Univerzitetske kliničke bolnice Mostar, koji su prije petnaest dana najavili odbijanje dijalize i protestno okupljanje ispred navedene zdravstvene ustanove tražeći bolje uvjete liječenja, nisu dobili dozvolu za održavanje protesta na navedenom mjestu.

Stoga će se, kako najavljuju, ujutro u 7.30 sati, dižući glas za svoja prava, okupiti na ulaz u kompleks mostarske bolnice.

Predsjednik Udruženja kroničnih bubrežnih bolesnika HNK-a, Blago Vidačković, ističe kako su pacijenti hemodijalize u Mostaru već godinama u teškom položaju i da su primorani na očajnički potez da bi relevantnim osobama i čelnim pozicijama u BiH skrenuli pažnju na stanje u kojem se nalaze.

"Ja sam se sastao s predstojnicom Klinike za unutarnje bolesti, iz centra za dijalizu kliničke bolnice Mostar, Monikom Tomić, koja je i sama rekla da nam trebaju bolji uvjeti liječenja. No, kazala je da ne može dozvoliti odbijanje dijalize bubrežnih bolesnika kao ni okupljanje u krugu bolnice", kaže Vidačković, navodeći kako je njemu i svim pacijentima stav doktorice Tomić prihvatljiv i razuman. 

Smatra da je doktorica veliki humanist i prihvata što se zalaže za zdravlje pacijenata i tako.

"Međutim, niko nije vlasnik naših života, niti nas može natjerati na dijalizu ako mi to nećemo. Odlučili smo ipak ujutro, u 7.30 sati odbiti dijalizu i u znak protesta se okupiti na ulazu u kompleks Univerzitetske kliničke bolnice Mostar, kako bi javnosti skrenuli pažnju na težak položaj pacijenata", kaže Vidačković.

Pored liječenja u staroj i neuvjetnoj zgradi i dijaliziranja na više od da desetljeća starim aparatima, kako podsjeća, kap koja je prelila čašu pacijentima hemodijalize je odbijanje zahtjeva za "Eurotransplant", zbog čega ne mogu biti uvršteni na liste čekanja za transplantacije u europskom sustavu transplantacija.

Ovi pacijenti također traže poboljšanje sustava transplantacije i uspostavljanje donorske mreže u BiH i dižu glas protiv zanemarivanja ove populacije od institucija u FBiH.

Predstojnica Klinike za unutarnje bolesti s centrom za dijalizu kliničke bolnice Mostar, Monika Tomić je izjavila kako je to problem koji se treba riješiti sustavno na razini države.

"Trebaju se donijeti odgovarajući zakonski okviri i raditi na osviještenosti građana o doniranju organa, jer za pacijente koji su na dijalizi je transplantacija jedino pravo rješenje", smatra doktorica Tomić.

SKB Mostar, kako je u više navrata istaknuto u skladu s planiranim razvojem programa transplantacije i donorstva u FBiH i BiH, te uključivanjem u Eurotransplant provodi edukaciju ljekara koji će se baviti područjem transplantacije, no za konačan cilj i bolji položaj bubrežnih bolesnika potrebno je sustavno rješenje na razini države.

Pacijenti s hemodijalize u kliničkom centru Mostar će 26. oktobra 2017. odbiti uključenje na hemodijalizu, a na ulazu u kompleks bolnice će se, kako je najavljeno, u 7.30 sati okupiti dijalizne i transplantirane osobe iz HNK-a u znak protesta i upozorenja na težak položaj dijaliznih bolesnika u Federaciji Bosne i Hercegovine, ali i drugih koji čekaju na transplantaciju organa.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije