Pacijenti se okupili na protestnom skupu ispred bolnice u Travniku

Fena
Pacijenti se okupili na protestnom skupu ispred bolnice u Travniku
Tridesetak osoba koje dolaze na hemodijalizu u bolnicu u Travnik, okupilo se jutros na mirnom protestnom skupu ispred ove bolnice, tražeći usvajanje izmjena i dopuna Zakona o transplantaciji organa u Federaciji BiH.

Predsjednik Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federaciji BiH Tomislav Žuljević kazao je da u Srednjobosanskom kantonu (SBK), trenutno ima oko 100 osoba koji idu na hemodijalizu.

"Nažalost, kod nas u BiH se dobije prazan krevet na dijalizi kad netko umre, za razliku od transplantacije kojom čovjek dobije novi život. Dijaliza je skupa i mukotrpna, a transplantacija donosi uštede i novi život", kazao je Žuljević.

Među okupljenim pacijentima bila je i Amela Čizmić koja na hemodijalizu u bolnicu u Travniku ide četiri i pol godine i kaže da bi novi zakon donio veće šanse za transplantaciju organa i bolji život oboljelih.

"Dijaliza bi trebala biti put do transplantacije, međutim kod nas je to za cijeli život. Nigdje u svijetu ne možete vidjeti mladog čovjeka da ide po deset godina na dijalizu, jedino kod nas. Život nam ovisi o dijalizi, uvjeti su  katastrofalni, nemamo nefrologa, a aparati su zastarjeli, tako da u boljem stanju dođemo na dijalizu, nego što odemo kući", naglasila je ona.

Nakon osam i pol godina hemodijalize, Milku Bataliji su transplantirani bubreg i gušterača, što mu je, kako kaže, potpuno promijenilo život.

"Imao sam sreću da sam se mogao prijaviti u Hrvatsku, gdje sam dobio bubreg i gušteraču. Sada sam zdrav, putujem i živim potpuno drugačiji život", istaknuo je Batalija. 

Članovi Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika traže da Parlament Federacije BiH usvoji izmjene i dopune Zakona o transplantaciji organa u Federaciji BiH, koje je utvrdila federalna Vlada, a koje će, kako kažu, stvoriti uvjete za tzv. pretpostavljeni pristanak, odnosno darivanje organa od preminule osobe pod uvjetom da se tijekom života nije tome izričito protivila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije