Pacijenti iz BiH dobili infekciju oka nakon operacije u bolnici: Poznato njihovo zdravstveno stanje

2
Radiosarajevo.ba
Pacijenti iz BiH dobili infekciju oka nakon operacije u bolnici: Poznato njihovo zdravstveno stanje
Foto: Bolnica Srbija / Bolnica "Srbija" U Istočnom Sarajevu

U bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu utvrđeno je da je 15 pacijenata nakon operacije katarakte dobilo upalu unutrašnjosti očne jabučice.

Informaciju je za Srpskainfo potvrdio direktor bolnice Nebojša Šešlija koji kaže da se to desilo prije sedam dana, ističući kako je najvažnije da su svi pacijenti dobro odreagovali na terapiju koja im je data u bolnici.

"Nijedan pacijent neće imati poteškoća sa vidom zbog te infekcije niti će biti bilo kakvih komplikacija", tvrdi Šešlija koji kaže da nijedan pacijent nije prebačen u drugu zdravstvenu ustanovu.

Dodik ponovo negirao genocid i Bošnjake nazvao muslimanima: "Mogu da žive na 25 posto teritorije"

Dodik ponovo negirao genocid i Bošnjake nazvao muslimanima: "Mogu da žive na 25 posto teritorije"

Kaže da će sutra ujutru biti poznat uzrok infekcije pacijenata, jer će Komisija za interhospitalnu infekciju imati rezultate briseva.

"Uzeti su brisevi sa svih površina i iz svih rastvora koji su se koristili u operacionoj sali. Dok oni ne kažu šta je uzrok, ne mogu da govorim ništa više odo ovoga. Analiza briseva je proces koji u mikrobiologiji traje dva dana i čim budemo imali informacije, mi ćemo obavijesti i javnost", ističe Šešlija.

Upala unutrašnjosti očne jabučice stručno se naziva Endoftalmitis. Stručnjaci kažu da unutrašnja infekcija oka može nastati na dva načina.

Prvi je kada mikroorganizmi uđu u oko iz spoljašnje sredine prilikom operacija oka ili prilikom povreda oka ili širenjem infekcije sa površine u unutrašnjost oka. Drugi način infekcije je kada dolazi u oko putem krvi i obično se javlja kod imunološki jako oslabljenih organizama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije