Diplomatski zimski bazar 1. decembra: Cilj je pomoći djeci i mladima

E. H.
Diplomatski zimski bazar 1. decembra: Cilj je pomoći djeci i mladima
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / S press konferencije: Humanitarna manifestacija

Prvi dan decembra je definitivno datum koji trebate zabilježiti u svoje kalendare, jer upravo na taj dan u dvorani Mirza Delibašić u sarajevskoj Skenderiji bit će održan ovogodišnji Diplomatski zimski bazar.

Program ovogodišnje najveće humanitarne manifestacije u organizaciji međunarodne zajednice predstavljen je danas u Sarajevu.

Supruga talijanskog ambasadora Annarita Lippiello ovom prilikom kazala je da je cilj ovog događaja jeste da se pomogne najranjivijim kategorijama bh. društva, dakle djeci i mladiima.

„Prošle godine prikupili smo više novca nego ikad, tačnije oko 200.000 KM. S tim novcem smo uspjeli da podržimo više od 20 dobrotvornih organizacija širom BiH, nadamo se da ćemo ove godine oboriti prošlogodišnji rekord. Ove godine skoro 40 ambasada učestvovat će na bazaru, a imamo i novih pet ambasada koje će nam se pridružiti po prvi put. To je ambasada Belgije, Egipta, Svete stolice, Slovačke i Južne Koreje“, pojasnila je Lippiello.

Dodala je da će na bazaru svoje proizvode predstaviti više od 70 izlagača.

„Ovo je zajednički napor međunarodne ali i lokalne zajednice, združeni napor da pomognemo djeci u BiH“, naglasila je Lippiello.

Supruga zamjenika šefa Delegacije EU u BiH Zsofia Kuszenda istakla je da sav prikupljeni novac bit će potrošen na pomoć radu humanitarnih organizacija u BiH.

„Prikupljenim novcem pomoći ćemo djeci s određenim poteškoćama. Ove godine fokusirat ćemo se na tri grupe djece, prije svega na djecu s poteškoćama u razvoju, zatim na djecu bez roditeljskog staranja, a pomoći ćemo i učenicima koji nemaju sredstava da bi nastavili svoje obrazovanje“, pojasnila je Kuszenda.

Supruga ambasadora Velike Britanije u BiH Martina Field-Klisović kazala je da je prošle godine bazar posjetilo oko 15.000 ljudi.

„Imamo jasle, radionice za tipičnu i atipičnu djecu, za one nešto starije pripremili smo stijenu za penjanje, interaktivne robote kao i 3D printer koji će djeca moći isprobati. Čekaju nas razne igre, a dolazi nam i Djed Mraz“, istakla je Field-Klisović.

Dodala je da za sve ovo ne bi bilo moguće bez velikodušne podrške sponzora.

Supruga grčkog ambasadora Anthoussa Diakopoulos istakla je da će na ovogodišnjem bazaru biti održana i aukcija.

„Na aukciji bit će prodani unikatni proizvodi, a među kojima su i avionske karte, te putovana u Grčku“, pojasnila je Diakopoulos.

Supruga EU savjetnika u Ministarstvu vanjskih poslova Ana Leko dodala je da će ove godine biti održana i već tradicionalna lutrija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije