Ovo su novi ministri u Vladi HNK: HDZ će imati 11, a SDA 7 zastupnika

0
Radiosarajevo.ba
Ovo su novi ministri u Vladi HNK: HDZ će imati 11, a SDA 7 zastupnika
Foto: Hercegovina.info / Vlada HNK

Sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, na kojoj bi trebala biti potvrđena nova Vlada HNK, održava se u Mostaru.

Uoči sjednice, kao što je i najavljeno premijerka će biti Marija Buhač iz HDZ-a BiH.

HDZ BiH će imati ministra zdravstva za kojeg je predložen dr. Milenko Bevanda, ministra MUP-a, Marija Marića, ministra za pitanja boraca, Đuru Prkačina, ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Marija Juricu te ministra prometa, Ivu Bevandu.

Kongres SAD: Izabran novi lider koji će voditi Klub za BiH

Kongres SAD: Izabran novi lider koji će voditi Klub za BiH

SDA je dobila resor obrazovanja, kulture i znanosti, a za ministra je kandidiran prof. Adnan Velagić, resor finansija trebao bi voditi Adil Šuta, a za ministra građenja je predložen Bekir Isaković.

SDP-ovi ministri trebali bi biti Zanin Vejzović koji će voditi resor gospodarstva, a resor trgovine, turizma i okoliša Emil Balavac.

Kada je riječ o resoru pravosuđa njega bi trebao voditi Goran Karanović, kao nestranački, zajednički kandidat SDA i SDP-a.

Višemjesečni pregovori političkih stranaka oko formiranja nove vlade u HNK konačno su uspješno završeni.

Sporazum o formiranju nove Vlade koja bi trebala biti potvrđena na sjednici, koje su u srijedu, 8.novembra,u u Mostaru potpisali predstavnici HDZ BiH, SDA i SDP-a.

Ove tri stranke činit će parlamentarnu većinu i imaju dovoljno ruku za potvrdu nove Vlade HNK-a, koja se bira dvotrećinskom većinom s 20 od 30 ruku u Skupštini.

Sudeći prema postignutom sporazumu, HDZ BiH s 11 ruku, SDA koji ima sedam i SDP s tri zastupnika, potvrdit će novu Vladu HNK-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije