Ovo su imena novih sudija i tužioca koje je imenovao VSTV BiH

0
Radiosarajevo.ba
Ovo su imena novih sudija i tužioca koje je imenovao VSTV BiH
Foto: Pexels / Ilustracija

Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH donio je odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Na nivou entiteta RS imenovani su Osman Mujkić, na poziciju predsjednika Osnovnog suda u Bijeljini, Antonela Jokanović-Janjić, na poziciju predsjednice Osnovnog suda u Foči, Olivera Rauković, na poziciju glavne tužiteljke Okružnog javnog tužilaštva u Doboju, Mladen Mitrović na poziciju glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci, Biljana Radulović za predsjednicu Osnovnog suda u Banjoj Luci i Vesna Mišić za sutkinju Vrhovnog suda RS.

Na nivou FBiH imenovani su Rasema Orman Šerbo, na poziciju predsjednice Opštinskog suda u Kiseljaku, te Dženeta Pašalić za predsjednicu Kantonalnog suda u Odžaku.

SDA objavila dokument na 14 stranica: Pročitajte 'Hronologiju Trojkinog popuštanja i izdaje'

SDA objavila dokument na 14 stranica: Pročitajte 'Hronologiju Trojkinog popuštanja i izdaje'

Jurica Babić je predsjednik Kantonalnog suda u Livnu. Dženana Brković, Tin Begtašević, Jasmina Omanović, Adnan Lokmić, Arijana Ljuca, Šejla Bakić-Šolbić i Ivana Krželj imenovani su za sudije Kantonalnog suda u Sarajevu.

"Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTS BiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata, stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri, sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje, odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda te iskustva na rukovodećim poslovima", tvrde iz VSTS BiH.

Kako dodaju, pri imenovanju, VSTS BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost polova.

"Novoimenovani nosioci pravosudnih funkcija će stupiti na dužnost 1. jula 2024. godine", naveli su iz VSTS-a BiH, pišu Nezavisne

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije