Ovo je “Sila nebeska”: Pred herojima Krajine bježao je i Ratko Mladić

Radiosarajevo.ba
Ovo je “Sila nebeska”: Pred herojima Krajine bježao je i Ratko Mladić
PrtScr / Sila nebeska

Danas se navršava 28 godina od osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Piše: F. V.

Nesumnjivo, kako je ovih dana i ocijenjeno, taj događaj jeste bio je prijelomnica u kojoj su najbolji sinovi i kćeri naše domovine poslije stoljeća borbe za interese tuđinskih propalih carstava i država napokon stali pod zastavu suverene i nezavisne Bosne i Hercegovine. "Branili su svoju zemlju, svoj zavičaj i građane od agresije kojima je prijetilo potpuno uništenje i brisanje sa karte svijeta".

Jedan od ponosa te bosanske Armije bio je slavni Peti korpus, "Sila nebeska", borci koji su odbranili Bosansku krajinu od čak tri neprijatelja.

Šta su bili Peti korpus i Armija RBiH možda ponajbolje svjedoči snimak američke agencije AP s obilježavanja 4. godišnjice Armije Republike BiH u Bihaću. Bihać je tog aprila ’96. sijao od ponosa...

Hiljade ljudi došlo je da pozdrave prvog predsjednika Republike BiH Aliju Izetbegovića, Dida Alu, komandanta Armije Republike BiH Rasmima Delića i legendarnog, komandanta Petog korpusa Atifa Dudakovića i sve ostale heroje odbrane BiH.

Mogla se vidjeti dobro ustrojena i opremljena, nadasve hrabra vojska kojoj se divio cijeli svijet.

Oni su odnijeli velike bitke, oslobađali svoje gradove, a pred njima je u jesen 1994. godine bježao i zločinac Ratko Mladić.

Da je na bužimskom ratištu septembra 1994. godine u toku akcije "Breza 94", kojom je komandovao, uz njegov džip, vojnu uniformu i torbu sa kartama zarobljen i sam Mladić, vjerovatno da bi genocid u Srebrenici jula 1995. godine bio izbjegnut. Mladić je tada ranjen, ali se uspio sa izvući sa ratišta.

Prisjetimo se najvažnijih detalja sa parade Armije RBiH u Bihaću, aprila 1996. godine...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije