Ovo je prva generacija maturanata i maturantica banjalučke medrese "Reis Ibrahim-ef. Maglajlić"

5
F. V.
Ovo je prva generacija maturanata i maturantica banjalučke medrese "Reis Ibrahim-ef. Maglajlić"
Foto: Društvene mreže / Prva generacija maturanata banjalučke medrese

Banjolučka medresa "Reis Ibrahim-ef. Maglajlić" ove godine će ispratiti svoju prvu, zlatnu generaciju. Lijepa vijest dolazi u danima kada je svečano otvorena Arnaudija džamija, posljednja obnovljena džamija koja je porušena tokom agresije na našu zemlju.

Podsjetimo, rad ove medrese obnovljen je 2020. godine, kada 22 učenika i učenica započinje svoje školovanje u ovoj obrazovnoj ustnaovi Islamske zajednice u BiH.

Ponovo "uzdignuta da širi poruku vjere i njenih vrijednosti" - kako je svojevremeno izvještavao Radio BIR - ove godine će Medresa dati svoje prve lijepe plodove.

Užas u Hrvatskoj: Muškarac nožem ubio starijeg čovjeka, ranio i jednu ženu

Užas u Hrvatskoj: Muškarac nožem ubio starijeg čovjeka, ranio i jednu ženu

Prva generacija maturanata i maturantica medrese "Reis Ibrahim ef. Maglajlić" u Banjoj Luci (2020 — 2024) predstavljena je ovih dana i na službenoj stranici medrese.

Inače, tokom mjeseca februara 2024. učenici ove medrese sz u znak zahvale nastavnom osoblju ove škole organizirali poseban program u banjolučkoj Gazanfer-begovoj džamiji. U okviru programa izveli su niz ilahija i recitala, te su svom razredniku mr. Admiru Blitoviću uručili "Zahvalnicu" i prigodan poklon.

Prva generacija maturanata banjalučke medrese
Foto: Društvene mreže: Prva generacija maturanata banjalučke medrese

Maturanti i maturantice su tada svoj najljepši period boravka u Medresi zabilježili kroz emotivni video, pri čemu su na kraju zahvalili svim profesorima, profesorima, te odgajateljima i odgajateljicama na strpljenju i pažnji koju su im posvetili kroz četiri godine školovanja.

Podsjetimo, nekada je Banja Luka imala šest medresa. Današnja medresa je ime dobila po reisu-l-ulemi Islamske zajednice hafizu Ibrahimu ef. Maglajliću, koji je rođen u Banjoj Luci, a funkciju petog po redu reisu-l-uleme obnašao je od 1930. do 1936. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije