Družio se s rudarima, išao po selima: Zašto su svi u gradu voljeli dr. Hamida

Radiosarajevo.ba
Družio se s rudarima, išao po selima: Zašto su svi u gradu voljeli dr. Hamida
FOTO: RSA / Dr. Simitović u Kaknju radio od 1945. do početka šezdesetih

Ako najstarije Kakanjce upitate sa doktora Hamida Simitovića, većina će reći da takvog ljekara grad nikada više neće imati. 

Navode to iz Općine Kakanj na svojoj Facebook stranici, u postu posvećenom ovom čuvenom ljekaru i humanisti, koji je umro u novembru 1973. godine.

"Zahvaljujući znanju koje je stekao na studiju medicine u austrijskom Gracu 1920. godine, u vrijeme kada je medicinska dijagnostika kročila prvim koracima, liječio je pacijente veoma uspješno. Zahvaljujući znanju i iskustvu stečenima kasnije tokom rada u Beloj Crkvi, Brčkom i Zavidovićima, doktor Simitović je uspješno liječio i najteže bolesti. Iako je bio ljekar opće prakse, uspješnim se pokazao i u liječenju gotovo svih bolesti", navedeno je. 

Kako se dalje navodi, njegov odnos i davanje savjeta pacijentima postali su pravilo koje su tada mogli prihvatiti i poznati eksperti u medicini.

"U Kaknju je radio od 1945. do početka šezdesetih godina prošlog stoljeća i bio je u to vrijeme jedini ljekar. Nije mu bilo teško da ode i najudaljenija sela općine iako nije bilo ni dobrih puteva ni automobila, pregleda pacijenta, da mu lijekove i koristan savjet", navode iz Općine. 

Kako kažu, doktor Simitović je iznad svega bio čovjek i družio se rado sa "običnim" ljudima i rudarima, te su ga oni neizmjerno poštivali, cijenili i voljeli. 

Kada je umro u Sarajevu novembra 1973. godine, općinska delegacija je prisustvovala njegovoj dženazi.

Ovom ljekaru početkom šezdesetih godina u gradu se pridružio i prvi ljekar rodom iz Kaknja - Asim Delibašić, koji će kasnije izrasti u vrhunskog hirurga u zeničkoj bolnici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije