Toplovod Kakanj - Sarajevo staviti u vrh prioriteta

Fena
Toplovod Kakanj - Sarajevo staviti u vrh prioriteta
Na Međunarodnom sajma energetike „Energa“ u sklopu „Dana Elektroprivede BiH“ predstavljen je Projekt opravdanosti snabdijevanja toplinskom energijom Sarajeva iz Termoelektrane Kakanj.

Primarni cilj ovog projekta, kako je kazala Elma Redžić iz Sektora za strateški razvoj JP Elektroprivreda BiH, jeste dugoročno i pouzdano snabdijevanje toplinskom energijom područja do, odnosno i  Sarajeva, na bazi domaćeg energetskog resursa.

Navela je da je izrada Studije opravdanosti snabdijevanja toplinskom energijom iz TE Kakanj područja do Sarajeva finansirana iz sredstava EPBiH i Fonda za zaštitu okoliša FBiH u podjednakom omjeru (50:50 posto).

Među ciljevima projekta je i proširenje mreže snabdijevanja toplinskom energijom na ovom području, značajno smanjenje emisija, posebno CO2, (dominantno u gradu Sarajevu) koje se emitiraju iz postojećih kotlovnica i malih ložišta, te uvođenje visokoefikasne kogeneracije u proizvodni portfolio EPBiH radi poboljšanja okolinskog aspekta proizvodnje električne i toplinske energije. Na ovaj način se ujedno, kako je dodala, stvaraju uvjeti za provođenje odredbi iz Direktive o energetskoj efikasnosti.

Redžić je navela da su u  TE Kakanj  trenutno instalirana dva kogenerativna bloka (blokovi 5 i 6) originalne snage po 110 MWe (nakon modernizacije, snaga blokova je po 118 MWe), s mogućnošću izdvajanja topline po 150MWt sa svakog bloka. Treći instalirani blok od 230  MWe (Blok 7), prema njenim riječima, mogao bi nakon odgovarajuće prilagodbe na turbinskom izdvajanju postati kogeneracijski blok s reguliranim bar jednim oduzimanjem, s instaliranom toplinskom snagom od 300 MWt. Finansijski okvir projekta procijenjen je na oko 230 miliona KM.

 "Dovođenje ovako kompleksnog projekta do faze realizacije u današnjoj situaciji, prije svega, povezan je s kapacitetom EPBiH, ali i Vladom FBiH, Vladom Kantona Sarajevo i Vladom ZDK-a, da osiguraju sve neophodne uvjete, te isti stave u vrh prioriteta izgradnje infrastrukturnih projekata – dodala je Redžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije