Ovako je Bursać pisao o zločinima preminulog Samardžije: Sjetio se ubijene Amile (1)

4
Radiosarajevo.ba
Ovako je Bursać pisao o zločinima preminulog Samardžije: Sjetio se ubijene Amile (1)
Foto: Radiosarajevo.ba / Dragan Bursać, zločinac Samardžija i nišan na mezaru Amile (1)

iz Boračke organizacije RS danas je objavljena vijest da je preminuo ratni zločinac Drago Samardžija.

Nekadašnji pukovnik Vojske Republike Srpske preminuo je u 75. godini od posljedica srčanog udara.

Samardžija je tokom agresije na BiH bio komandant 17. Ključke lake pješadijske brigade i 7. Kupreške motorizovane brigade Vojske RS.

Optužen je da je od juna 1992. do kraja iste godine, zajedno s pripadnicima Stanice javne bezbjednosti (SJB) Ključ i članovima Kriznog štaba općine Ključ, učestvovao u provođenju strateških ciljeva Skupštine srpskog naroda BiH. 

U napadima na sela i zaseoke Ramići, Krasulje, Hripavci, Ošljak, Donji Biljani, Botonjići, Domazeti, Brkići i Jabukovica, ubijeno je više stotina civila. Dio preživjelih je psihički i fizički zlostavljan, dio je nezakonito zatvoren u logor Manjača, a preostalo stanovništvo je prisilno preseljeno izvan teritorije Srpske Republike BiH”, navodi se u optužnici, koja je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Upravo o teškim zločinima kojima je u Donjoj Biljani komandovao zločinac Drago Samardžija, pisao je na svom Facebook profilu ugledni novinar i kolumnista Dragan Bursać.

Njegov tekst sa Facebook profila objavljen je i na portalu Radiosarajevo.ba početkom januara prošle godine pod naslovom "Dragan Bursać: Lična karta republike srpske - Zapisnik sa obdukcije ubijene bebe"

Tekst Dragana Bursaća ponavljamo, uz njegovu dozvolu:

"Lična karta republike srpske-Zapisnik sa obdukcije:

Strana 70, leš br.172:

Amila Džaferagić, kći Šemse, rođena 29.02.1992. u Biljanima - Ključ, prepoznata po ocu Šemsi.

Odjeća: dječija benkica bijela na kopčanje sa tri dugmeta, dječija gegica siva, pamučne bijele duge gaće, štramplice bijele, melni gaćice i pamučna bijela pelena unutra

Nađeni predmeti:

Jedna bijela i jedna plava dječija cucla-duda.

U zapisniku piše:

LIKVIDIRANA PUCNJEM U GLAVU

Bulls On Parade", napisao je tada Dragan Bursać.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije