Ovo su znakovi za tradicionalne bh. proizvode, ali ih niko ne smije koristiti!

B. T.
Ovo su znakovi za tradicionalne bh. proizvode, ali ih niko ne smije koristiti!
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Domaći proizvodi

Bosanska gastronomija i tradicionalni gurmanski specijaliteti jedan su od aduta domaće turističke ponude, a brojne autohtone delicije, koje se spravljaju po tradicionalnoj recepturi, nadaleko su poznati.

Iako imamo proizvode iznimnog kvaliteta, u prvom redu brojne vrste sireva, poput livanjskog, vlašićkog, travničkog... njihovo brendiranje kao autohtonih domaćih, još je u povojima.

Pravilnik o izgledu i načinu korištenja zaštićenog znaka oznake porijekla, oznake geografskog porijekla i oznake garantirano tradicionalnog specijaliteta prehrambenih proizvoda objavljen je tek prije dva dana u Službenom glasniku BiH, a stupa na snagu osmoga dana od dana objave.

Ovaj Pravilnik propisuje izgled i način korištenja zaštićenog znaka, kojim se vizualno identificira registrirana oznaka prehrambenog proizvoda proizvedenog i registriranog u skladu s Pravilnikom o sistemima kvalitete za prehrambene proizvode.

Međutim, kako nam je potvrđeno u Agenciji za sigurnost hrane BiH, za sada, ovi znakovi ne mogu biti apliciran ni na jedan tradicionalni bh. proizvod.

„Nijedan prehrambeni proizvod dosad nije nije registriran u skladu s Pravilnikom o sistemima kvalitete za prehrambene proizvode, što znači da još nema prehrambenih proizvoda koji ispunjavaju propisane uslove za korištenje zaštićenog znaka oznake porijekla, oznake geografskog porijekla i oznake garantirano tradicionalnog specijaliteta prehrambenih proizvoda“, kazao je za Radiosarajevo.ba Džemil Hajrić, direktor Agencije.

Zašto BiH još ne može zaštititi domaće proizvode?

Međutim, kako objašnjava, imenovanjem Komisije za registraciju oznaka porijekla, oznaka geografskog porijekla i dodjelu oznaka garantirano tradicionalnog specijaliteta prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini, na vanrednoj sjednici Vijeća ministara BiH održanoj 2. decembra 2019. godine, ispunjeni su svi pravni i formalni preduslovi za provedbu procesa registracije ovih proizvoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije