Ova europska zemlja ublažava mjere, razlog su praznici

1
Hina
Ova europska zemlja ublažava mjere, razlog su praznici
Foto: EPA-EFE / Irska, ilustracija

I dok većina europskih zemalja uvodi sve strožije mjere zbog širenja koronavirusa, jedna zemlja je ipak odlučila ublažiti ih.

Naime, Irska uoči 1. decembra i božičnih praznika ublažava mjere kako bi porodice mogle proslaviti Božić na "dostojanstven način", najavio je u petak premijer Micheal Martin.

U ovoj zemlji su već tri sedmice na snazi peta i najviša razina ograničenja protiv koronavirusa.

Zatvorena je većina trgovina, a restoranima i pubovima dozvoljena je samo dostava.

Nagli pad novih zaraza natjerao je premijera da ranije ove sedmice sugerira da bi vlada mogla ponovno pokrenuti veći dio ekonomije, a u petak je naveo mogućnost postupnog ublažavanja mjera od 1. decembra.

"Ako možemo značajno smanjiti brojke, očito ćemo morati razmotriti božićni period i sedmicu uoči Božića jer shvaćam da će se ljudi htjeti vidjeti sa svojim obiteljima", rekao je Martin za nacionalni kanal RTE.

Najavio je i da će vlada do kraja mjeseca izdati preporuke za međunarodna putovanja za vrijeme božićnih praznika, nakon što je njegov zamjenik Leo Varadkar pozvao u četvrtak ljude da još ne rezervišu letove za povratak kući.

Irska ublažava jedno od najstrožih ograničenja putovanja unutar EU-a, uključujući smanjenje karantene za one koji pristignu iz teško pogođenih "crvenih" britanskih regija i EU-a s 14 na pet dana ako im test na koronavirus bude negativan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Najnovije