Otvoreno Centralno spomen obilježje šehidima i palim borcima Stoca

3
AA
Otvoreno Centralno spomen obilježje šehidima i palim borcima Stoca
Foto: AA / Stolac

U prisustvu brojnih uglednika, među njima i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića, te više stotina građana Stoca, otvoreno je Centralno spomen obilježje šehidima i palim borcima ove općine, u blizini Careve džamije.

Čast da otkriju spomenik pripala je potomcima osnivača čuvene brigade Bregava, nakon čega su delegacije položile cvijeće i odale poštu šehidima i palim borcima.

U obraćanju prisutnima, Džaferović je zahvalio rukovodstvu Unije boraca i veterana Stoca, čestitavši i na istrajnosti i naporima da se sačuva uspomena na herojski put Armije RBIH i tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Preminuo je Velibor Džarovski, kontroverzni 'kralj fudbala' bivše Jugoslavije

Preminuo je Velibor Džarovski, kontroverzni 'kralj fudbala' bivše Jugoslavije

“Otkrivanje ovog spomenika još jedna je potvrda napora koji trebaju biti na čast svima nama. Stolac je posebno mjesto. Istinsko raskršće kultura od Srednjovjekovne bosanske države i Otomanske Bosne do antifašističke i kasnije herojske odbrane u posljednjoj agresiji. Prkos i ljudskost povezuju sve ljude i sve epohe ovog kraja. I zato posebna mi je čast biti ovdje. Ciljevi borbe Armije RBiH moraju ostati trajno zabilježeni i ne smijemo zaboraviti žrtvu i vrijeme najvećeg iskušenja za Bosnu i Hercegovinu. Pobjeda je to u bici koja nije bila samo za očuvanje teritorija i života, već i demokratije, jednakosti i mogućnosti da ljudi različitih vjera i nacija i dalje žive zajedno“, poručio je Džaferović.

Imao je poruke i za sljedbenike genocida i Udruženog zločinačkog poduhvata i predstavnike susjednih zemalja.

Ako Bosni i Hercegovini žele dobro neka je ostave na miru. Nedavno smo svjedočili priči o Blajburgu upravo ovdje u Stocu na Radimlji. Kakve veze imaju Radimlja, Stolac i Blajburg? Ne može se govoriti da si prijatelj Bosne i Hercegovine, a istovremeno nagrađivati generale koji su kreirali udruženi zločinački poduhvat i istovremeno u nju dolaziti kao u provinciju, i to samo u određena mjesta – ona u kojim dominira jedan narod“, dodao je Džaferović.

Predsjednica Udruženja porodica šehida i stradalih boraca Općine Stolac Nisveta Bucman za današnji dan kazala je da je dan dostojanstva i ponosa za Stočane.

“Prošlo je 26 godina, a kao da je bilo jučer. Svakog dana se prisjećamo šehida. Ljubav prema njima je nepresušna. Oni su vlastitim primjerom pokazali kako se ljubi prag svoje kuće i voli domovina. Nekoliko romana napisano je o njima, a potom kao da je neko oduzeo pera, pa su nam se nametnule priče o nebitnim stvarima. Drugi su se ranije okupljali na šehitlucima, a mi smo iz Stoca poštu odavali u Mostaru, Blagaju, Vranjevićima… Svi naši šehidi osim za slobodom čeznuli su i za Stocem. Vratiti se ovdje bio je njihov ideal”, navela je Bucman.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu stradala su 103 šehida iz Stoca, od kojih su sedmorica posthumno dobila najviše ratno priznanje Zlatni ljiljan, te jedan i zlatnu policijsku značku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije