Nakon sastanka / Otvorenje Spomen-sobe ubijenoj djeci Sarajeva 5. maja

21. 01. 2022. u 21:11:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić istakao je kako će Kanton Sarajevo nastaviti podržavati aktivnosti Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godine, a među kojima je posebno važan projekt izgradnje Spomen sobe za ubijenu djecu.

Predsjednik ovog udruženja Fikret Grabovica, na današnjem sastanku s predsjedavajućim Okerićem, istakao je da su aktivnosti u završnoj fazi, te da bi Memorijalna “Bijela soba”, posvećena sjećanju na djecu ubijenu tokom opsade Sarajeva, trebala biti otvorena petog maja ove godine, na Dan sjećanja na ubijenu sarajevsku djecu.

Nalazit će se u ulici Džidžikovac na broju 3, gdje će Udruženje dobiti i svoje službene prostorije. Bit će to mjesto gdje će se edukovati osnovci i srednjoškolci o tome šta se dešavalo njihovim vršnjacima u opkoljenom Sarajevu, a što je, kako je istakao Grabovica, važno i za očuvanje mira i slobode, jer će taj memorijal ujedno biti i opomena budućim generacijama.

“Osnovna misija našeg udruženja je stalno podsjećanje na istinu da su djeca ubijana s namjerom, ciljano i sistematski. Iz tog razloga, naše udruženje učestvuje u obilježavanju godišnjica stradanja civila, na oko 32 lokacije u Sarajevu, na kojima su počinjeni najteži zločini od strane agresora. Posebno je važno istaći da na ta mjesta dolazi značajan broj sarajevskih osnovaca i srednjoškolaca koji prisustvuju jednom malom historijskom času, što je veoma važno kako bi saznali šta se dešavalo tokom opsade grada”, naveo je Grabovica, podsjećajući kako se upravo sutra navršava 28 godina od svirepog ubistva šetero djece na Alipašinom Polju.

Predsjedavajući Okerić kazao je kako činjenica da je tokom opsade grada ubijeno preko 1.600 sarajevskih dječaka i djevojčica govori o brutalnosti agresije, kao i o tome kakve su namjere zločinca bile.

“Kanton Sarajevo će pomoći i uvijek biti na raspolaganju ovom udruženju koje čuva sjećanje na svu stradalu djecu Sarajeva”, istakao je predsjedavajući Okerić, ovom prilikom.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)