Otvorena Južna ruta: Popunjeni svi kapaciteti za smještaj migranata u BiH

Anadolija
Otvorena Južna ruta: Popunjeni svi kapaciteti za smještaj migranata u BiH
Koordinaciono tijelo za pitanja migracija u Bosni i Hercegovini, kojim je predsjedavao ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, održalo je danas u Sarajevu sastanak na kojem su razmatrane mjere za rješavanje pogoršane situacije u ovoj oblasti.

Iz Ministarstva sigurnosti je saopćeno da je zbog otvaranja Južne rute, koja ide preko Albanije i Crne Gore, u proteklom periodu došlo je do značajnog povećanja broja ilegalnih migranata u BiH te su kapaciteti Azilantskog i Imigracionog centra u potpunosti popunjeni.

Zbog toga će biti zatražena pomoć i drugih institucija za rješavanje ovog problema. Najavljeno je da će u narednom periodu biti održan sastanak sa predstavnicima Crne Gore i Hrvatske, preko čijih teritorija trenutno prolazi najveći broj migranata, u cilju poduzimanja zajedničkih mjera.

Također, bit će poduzete strožije kontrole kako bi se spriječio ulazak ilegalnih migranata na teritoriju BiH, ali i rigoroznija borba protiv krijumčara ljudima. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije