Otvoren Diplomatski zimski bazar: Radost za veliki broj posjetilaca

Anadolija/Radiosarajevo.ba
Otvoren Diplomatski zimski bazar: Radost za veliki broj posjetilaca
Kako je i najavljivano prethodnih dana, u sarajevskoj dvorani "Mirza Delibašić", koja se nalazi u Kulturno-sportskom centru Skenderija, jutros je otvoren tradicionalni i najveći humanitarni događaj godine u našoj državi.

Riječ je o Diplomatskom zimskom bazaru, događaju na kojem se jednom godišnje skoro sve ambasade i međunarodne organizacije koje djeluju u BiH, udruže kako "uzvratili gostoprimstvo", kako sami kažu i u najboljem svjetlu predstavili nacionalne kuhinje, a posjetiocima omogućili kupovinu neobičnih poklona čiji prihod ide u humanitarne svrhe.

U organizaciji ovogodišnjeg Diplomatskog zimskog bazara učestvuje blizu 40 ambasada i međunarodnih organizacija, a posjetitelji će imati priliku pronaći brojne delicije i zanimljivosti na štandovima 60-ak izlagača. Na Bazaru vlada pozitivna atmosfera i odmah po otvorenju veliki broj građana je došao da vidi i upozna se s kulturom, hranom, pićem i historijom zemalja iz cijelog svijeta.

Jedan od najljepših štandova ovogodišnjeg bazara svakako je onaj koji je predstavila Slovenija. Iako se radi o zemlji sa kojom je Bosna i Hercegovina dugi niz godina dijelila istu sudbinu, u bivšoj SFR Jugoslaviji, ipak su danas Slovenci itekako imali šta novoga prikazati posjetiocima Diplomatskog zimskog bazara, koji su mogli uživati u tradicionalnim delicijama iz ove zemlje. Pod motom "Ja osjećam Sloveniju", ovogodišnji slovenski štand je jedan od najprijatnijih štandova, na kojem nasmijana lica kupcima garantuju kvalitet.

I upravo tako veliki broj posjetilaca jutros je stigao pred Skenderiju, kako bi uživali u sadržajima ovog bazara, a jedan od prvih bio je premijer KS, Elmedin Konaković, koji je istakao da Vlada KS podržava ovakvu ideju i da ona zaslužuje pažnju svih.

Diplomatski zimski bazar ove godine priprema brojne sadržaje za sve generacije. Prostor za namlađe posjetitelje će biti veći, a prvi put će biti organizovano druženje i fotografisanje sa Djeda Mrazom.

Tu su i instant tombola i aukcija koja će se održati u 13 sati, kao i brojni specijaliteti i suveniri iz cijelog svijeta, po simboličnim cijenama. Na aukciji će biti ponuđeni potpisani dres Edina Džeke, odmor u luksuznoj vili na grčkom otoku za šest osoba, jedinstveno iskustvo leta helikopterom iznad Sarajeva, ručno rađeni namještaj iz Zanata u Konjicu. Osim toga, biće ponuđene i dvije avionske karte aviokompanije Turkish Airlines.

Organizatori su izrazili zadovoljstvo što je ovaj događaj prerastao u najveći humanitarni događaj godine i što je poraslo interesovanje domaćih kompanija za učešće. Ove godine, sredstva prikupljena realizacijom Bazara otići četirima organizacijama koje podržavaju djecu s posebnim potrebama, djecu koja dolaze iz rizičnih porodica i ekonomski ugroženu djecu.

Ulaznice za Bazar koštaju pet konvertibilnih maraka i mogu se kupiti na ulazu u dvoranu "Mirza Delibašić", dok je tiket za tombolu tri KM. Ulaz za djecu mlađu od 10 godina je slobodan, a vrata Bazara biće otvorena do 16 sati

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije