Razvijen uz podršku NATO-a: U Sarajevu otvoren Centar za obuku na NICS sistemu

Radiosarajevo.ba
Razvijen uz podršku NATO-a: U Sarajevu otvoren Centar za obuku na NICS sistemu
Foto: Ministarstvo odbrane BiH / Sa današnjeg otvaranja

U prostorijama Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine danas je otvoren NICS centar koji će služiti za obuku i rad na Komandnom sistemu upravljanja kriznim situacijama (NICS).

Ceremoniji su prisustvovali ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, ministar odbrane BiH Sifet Podžić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalmajor Ivica Jerkić, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson, komandantica NATO štaba u BiH brigadna generalica Pamela McGaha i komandant EUFOR-a general Alexander Platzer.

NICS sistem koji je razvijen uz podršku NATO programa Nauka za mir i sigurnost i Odjeljenja za unutrašnju sigurnost Sjednjenih Američkih Država je vrlo korisna platforma koja je do sada u više kriznih situacija korištena za komunikaciju i koordinaciju između službi za zaštitu i spašavanje. Korištenje najmoOnijih tehnologija spasiocima omogućava da brže i efikasnije pruže pomoć unesrećenima.

Zeljković o ranijim nesuglasicama s Barbarezom: "Samo budale ne mijenjaju mišljenje"

Zeljković o ranijim nesuglasicama s Barbarezom: "Samo budale ne mijenjaju mišljenje"

Današnjim otvaranjem NICS centra, za koji su ustupljene dvije prostorije u skopu Oparativno-komunikacijskog centra BiH – 112, stvoreni su adekvatni uslovi za obuku pripadnika svih službi zaštite i spašavanja u BiH.

Ministar Cikotić je istakao važnost unaprijeđenja civilno-vojne saradnje sa Ministarstvom odbrane Bosne i Hercegovine i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Stoga je danas u Rajlovcu prezentirana tehnička oprema donirana Oružanim snagama BiH koja mogućava korištenje NICS sistema.

To se posebno odnosi na helikopterske jedinice koje na ovaj način u slučaju požara, evakuacija, potraga ili druge interevencije mogu da brzo komuniciraju i razmjenjuju informacije sa spasiocima na terenu.

Ministarstvo sigurnosti BiH sa ovim projektom pokazuje opredjeljenost za stalno jačanje kapaciteta i modernizaciju službi zaštite i spašavanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije