Otvaraju se Centri koji će pružiti značajne usluge za djecu sa poteškoćama

Radiosarajevo.ba
Otvaraju se Centri koji će pružiti značajne usluge za djecu sa poteškoćama
U Unsko-sanskom kantonu se otvaraju Centri za razvoj inkluzivnih praksi za podršku djeci s poteškoćama u razvoju.

Preko 1.000 djece sa poteškoćama u razvoju iz Unsko-sanskog kantona imaće mogućnost da koriste usluge dva Centra za razvoj inkluzivnih praksi u Cazinu i Bihaću, koji će biti otvoreni u sklopu realizacije projekta „Servisi u zajednici za djecu s poteškoćama u razvoju u Unsko-sanskom kantonu“.

Prvi korak ka ostvarenju ovog cilja je potpisivanje Memoranduma o saradnji između 11 nadležnih institucija vlasti Unsko-sanskog kantona i međunarodne nevladine organizacije Save the Children, koji je danas potpisan u Bihaću.

U centrima će djeca sa poteškoćama u razvoju imati priliku dobiti sveobuhvatne terapeutske usluge, kao dio podrške njihovom redovnom obrazovanju. Svaki centar će imati i stručni mobilni tim koji će zajedno sa nastavnim osobljem u redovnim školama raditi na poboljšanju inkluzivnih praksi.

U naredne tri godine će se kroz Projekat intenzivno raditi na opremanju i adaptaciji prostora, angažovanju i profesionalnom usavršavanju osoblja, pružanju visokokvalitetnih usluga za djecu i njihove porodice, kao i jačanju svijesti šire zajednice o važnosti inkluzije djece s poteškoćama u društvo.

Projekat predstavlja značajan doprinos uslugama djeci s poteškoćama jer će Centri pružati visokokvalitetne usluge koje trenutno nisu dostupne većini djece s poteškoćama u Bosni i Hercegovini.

„Važno je naglasiti da je ovaj Projekat dio šire regionalne inicijative organizacije Save the Children koju podržava Margaret A. Cargill fondacija, te koja će pored Bosne i Hercegovine obuhvatiti i zemlje Albaniju, Gruziju, Armeniju i Kosovo. Samim tim, on predstavlja iskorak u regionalnom pristupu rada organizacije, te smo sigurni da će postati primjer dobre prakse za buduća djelovanja,“ izjavio je ovom prilikom direktor programa Save the Children, Ahmed Pjano. „Važno je naglasiti da je ovakav način rada upravo zamišljen i potenciran u sklopu Strategije za uključivanje djece s poteškoćama u razvoju u obrazovanje u Unsko-sanskom kantonu i njenog sedmogodišnjeg plana implementacije, usvojenu prošle godine, te čiju je izradu podržala naša organizacija u proteklom periodu.“

Projekat će se realizovati u partnerstvu s Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona, Ministarstvom zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona, Zavodom zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona, Gradom Bihać, te općinama Cazin, Bužim, Bosanski Petrovac, Ključ, Sanski Most, Velika Kladuša i Bosanska Krupa.

„Ovaj memorandum znači puno za proces u koji smo mi krenuli, a tiče se unapređenja obrazovanja u Unsko-sanskom kantonu. Drago mi je da je ovaj projekat objedinio lokalnu zajednicu, resorna ministarstva i Zavod zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona, dakle svi mogući akteri su se uključili u realizaciju projekta. Nadam se da je ovo samo početak unapređenja sistema inkluzivnog obrazovanja u našem kantonu, uz najsavremeniji pristup inkluzivnim praksama i kroz cijeli ovaj proces ćemo težiti tome,“ poručio je na ceremoniji potpisivanja Memoranduma Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona Adis Muharemović.

Ministar zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona Dženis Šabulić istakao je kako je potpisani Memorandum pokazatelj volje i mogućnosti da se institucionalno djeluje u korist građana. „To što su u ovaj projekat uključena resorna ministarstva, relevantne institucije i općine znači da se o ovoj djeci vodi računa, da će im se pomagati da savladaju poteškoće sa kojima se svakodnevno suočavaju, te da nećemo dozvoliti da budu izložena diskriminaciji. Nećemo dozvoliti ni jedno dijete da bude nevidljivo, niti da njihovi roditelji budu bez pomoći. Ovo nije samo potpisivanje Memoranduma, nego naša odluka da pomognemo svakom djetetu.“

Načelnik općine Bužim Agan Bunić Izrazio zadovoljstvo što je pitanje podrške djeci sa poteškoćama u razvoju došlo na dnevni red, jer se se općine prečesto bave samo infrastrukturnim i drugim osnovnim pitanjima, zanemarujući ovakva važna pitanja koja su u interesu djece. „Općina Bužim ima preko 1000 registrovanih osoba sa poteškoćama u razvoju, a veliki dio od ovog broja odnosi se na djecu. Iz tog razloga će općina Bužim učestvovati u ovom programu i iskoristiti sve kapacitete programa kako bi na sve načine pomogli ovoj ranjivoj grupi stanovništva.“

Save the Children je na kraju programa pozvao sve prisutne na nastavak konstantnog zalaganja za podršku djeci s poteškoćama u razvoju u realizaciji njihovih prava zagarantovanih Konvencijom o pravima djeteta i Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom, koje jasno specificiraju da inkluzija nije gesta, nego osnovno ljudsko pravo. Kao društvo smo dužni da svakom djetetu omogućimo optimalne uslove za razvoj njenih/njegovih potencijala, kako bismo uspostavili pravedniji, tolerantniji, i nadasve bolji duštveni sistem za sve nas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije