Otkud lav na Poljinama? Inspekcija Kantona Sarajevo formirala predmet, kazna do 10.000 KM

7
Radiosarajevo.ba
Otkud lav na Poljinama? Inspekcija Kantona Sarajevo formirala predmet, kazna do 10.000 KM
Foto: Kolaž / Lav u stanu na Poljinama

Bosanskohercegovački mediji jučer su objavili informaciju da Ibrahim Al Hawai, biznismen iz Dubaija, u stanu u sarajevskom naselju Poljine drži mladunče lava.

Informacija je izazvala brojne negativne reakcije u javnosti, pa je tako Inspektorat veterinarske inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijeske poslove KS dobio prijavu kojom se inicra inspekcijski nadzor na okolnosti držanja mladunčeta lava u ovim uslovima.

Ovu informaciju za portal Radiosarajevo.ba potvrdili su iz Inspektorata veterinarske inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

Feđa Dudić čini čuda: Radnički sve bliže Europi, Kragujevac na nogama

Feđa Dudić čini čuda: Radnički sve bliže Europi, Kragujevac na nogama

"Inspektorat veterinarske inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS dobio je prijavu kojom se inicra inspekcijski nadzor na okolnosti držanja mladunčeta lava u sarajevskom naselju Poljine. Na osnovu dobijenih saznanja formiran je predmet za dalje postupanje u saradnji sa policijskim i drugim organima, po potrebi.

U skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH zabranjeno je držati kao kućne ljubimce životinje koje su zaštićene, divlje životinje, te životinjske vrste i pasmine koje su opasne za život, a koje su navedene u prilogu Pravilnika o držanju opasnih životinja", kazali su nam iz KUZIP-a.

Novčana kazna za prekršaj posjedovanja ovih životinja u BiH predviđena je u iznosu od 30 KM do 10.000 KM.

Ibrahim Al Hawai u svom domu u sarajevskom naselju Poljine drži lava kao kućnog ljubimca

Ibrahim Al Hawai u svom domu u sarajevskom naselju Poljine drži lava kao kućnog ljubimca

"Ovim zakonom za kršenje navedenih odredaba propisane su novčane kazne za imaoce životinja koje iznose od 30.00 do 10.000 KM. U skladu sa članom 38. istog zakona inspektor može privremeno ili trajno oduzeti životinju i smjestiti je na drugo odgovarajuće mjesto o trošku imaoca ili vlasnika, uz napomenu da u konkretnom slučaju činjenice tek treba utvrditi, a na osnovu kojih će se odlučivati o daljim mjerama", dodali su iz KUZIP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije