Otkriven prvi spomenik žrtvama genocida u Srebrenici i BiH na Floridi

1
Fena
Otkriven prvi spomenik žrtvama genocida u Srebrenici i BiH na Floridi
Foto: IGK / Spomenik na Floridi

U organizaciji Bošnjačke islamske zajednice Jacksonville i pod pokroviteljstvom mnogobrojnih prijatelja istine i pravde, otkriven je prvi spomenik na Floridi žrtvama najvećeg zločina poslije Holokausta u Evropi, genocida u Srebrenici.

Institut za istraživanje genocida Kanada saopćio je danas da će 15. juli 2023. ući u historiju Jacksonvilla, Floride, SAD i bosanskohercegovačke dijaspore.

"Povodom 28. godišnjice od genocida u Srebrenici Islamska zajednica Bošnjaka Jackonsville na Floridi otkrila je spomen obilježje sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i BiH. Prisustvovali su zvaničnici grada Jackonsvila koji je ove godine po prvi put usvojio proklamaciju i proglasio 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida, te predstavnici Instituta za istraživanje genocida Kanada, Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike i mnogi drugi prijatelji istine i pravde. Posebno je značajno što je veliki broj mladih prisustvovao ovom značajnom, historijskom događaju", navodi se u saopćenju.

Potresna snimka Vukovarke koja više od 30 godina traži oca: 'Reci mi gdje su njegove kosti...'

Potresna snimka Vukovarke koja više od 30 godina traži oca: 'Reci mi gdje su njegove kosti...'

U sklopu programa otvaranja spomen-obilježja, prisutnima su se obratili gosti: Emir Ramić, direktor instituta za istraživanje genocida Kanada, Parvez Ahmed, u ime gradonačelnika Jacksonville i izaslanik Muftije Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike, sekretar Mirnes Lemeš.

Pored jasnih poruka u smislu očuvanja i jačanja kulture sjećanja na agresiju i genocid u BiH i očuvanja i jačanja države Bosne i Hercegovine koje su upućene prisutnim, posebne emocije prisutnih izazvalo je čitanje Proklamacije gradonačelnice Jacksonvilla Donne Deegan u kojoj se 11. juli proglašava Danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Proklamaciju je u ime gradonačelnice Deegan pročitao njen izaslanik Parvez Ahmed.

"Dobili smo još jedno mjesto okupljanja prijatelja istine, pravde i kulture sjećanja u Sjevernoj Americi. Dobili smo spomen obilježje koje će na najbolji način širiti važnu misiju da internacionaliziramo svoju bosansku kulturu sjećanja na genocid u Srebrenici i Bosni i Hercegovini. Dobili smo mjesto okupljanja američkih i kanadskih građana kojih je sve više u prihvatanju i javnom iznošenju sudskih, naučnih i historijskih činjenica o agresiji i genocidu. Dobili smo mjesto zajedničkog okupljanja bosanskohercegovačke mladosti ne samo na Floridi, već u cijeloj Americi", navode iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Dodaju da spomenik u Jacksonville ostaje trajno svjedočanstvo da će se pamtiti genocid u Srebrenici i Bosni i Hercegovini u ime istine i pravde bez kojih nema bolje budućnosti čovjeka i civilizacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije