Otkrijte skriveni dragulj BiH: Vodopad Istup i kako doći do ove nevjerovatne destinacije

3
Radiosarajevo.ba
Otkrijte skriveni dragulj BiH: Vodopad Istup i kako doći do ove nevjerovatne destinacije
Foto: Facebook / Vodopad Istup, Stolac

Ako tražite savršeno mjesto za avanturistički bijeg u prirodi, ne propustite vodopad Istup, očaravajući prirodni fenomen koji se smjestio u kanjonu rijeke Radimlje, pritoci Bregave.

Ovaj spektakularni vodopad visine preko 200 metara završava na Tabačkom guvnu, gdje se nalazi maleno jezerce s pećinom koje dodaje poseban šarm ovom prirodnom čudu.

Vodopad Istup je jedan od najljepših prirodnih lokaliteta u Bosni i Hercegovini. Sa svojim prirodnim bazenima, izuzetno je primamljiv za sve avanturiste i ljubitelje skrivenih ljepota prirode. Ovdje možete uživati u kupanju i skakanju u kristalno čistim vodama, no imajte na umu da voda presuši već sredinom jula, pa planirajte posjetu što ranije.

Odrađen veliki posao: Pogledajte kako su izgledale ulice Sarajeva nakon Sarajevo Film Festivala

Odrađen veliki posao: Pogledajte kako su izgledale ulice Sarajeva nakon Sarajevo Film Festivala

Kako doći do vodopada Istup?

Postoji nekoliko načina kako doći do ovog skrivenog dragulja. Preporučuje se da automobilom dođete do sela Barane, gdje možete ostaviti automobil i krenuti pješice prema kanjonu Radimlje. Slijedite kanjon sve do mjesta gdje se rijeka Svilica ulijeva u Radimlju, a zatim nastavite uz potok Svilicu sve do vodopada.

Budući da je put do vodopada kroz šumovit teren i dijelom vodi kroz vodu, preporučuje se ponijeti dovoljno vode, planinarske cipele ili sportsku obuću prikladnu za neravan teren, te obuću pogodnu za hodanje kroz vodu. Ne zaboravite ponijeti presvlaku i kupaći kostim kako biste maksimalno uživali u prirodnim bazenima.

Pored predivnog vodopada Istup, vaš put će vas provesti i pored impresivnih ruina helenskog grada Daorson – hercegovačke Mikene, što ovu destinaciju čini još privlačnijom.

Pripremite se za nezaboravno iskustvo i istražite jedno od najljepših prirodnih čuda Bosne i Hercegovine. Posjetite vodopad Istup i uživajte u prirodi kakva se rijetko nalazi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije