Otkazana sjednica NSRS, ispunjavaju se želje jednog čovjeka?

2
Radiosarajevo.ba
Otkazana sjednica NSRS, ispunjavaju se želje jednog čovjeka?
FOTO: RTVBN / Milorad Dodik u elementu

Odgođena je sjednica Narodne skupštine bosanskohercegovačkog entiteta RS koja je trebala biti održana danas, 6. marta. U opoziciji tvrde kako je razlog otkazivanja suđenje predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku pred Sudom BiH. Pitaju kako je moguće da je sve podređeno interesima jedne osobe?

U SNSD-u to demantuju kao jedini razlog. Iz Narodne skupštine poručuju kako je rukovodstvo na službenom putu u Rusiji i Austriji.

"Otvoreno ću reći i zbog tog suđenja, iako smo mi ukazali na toj sjednici Kolegijuma mi iz SNSD-a da je suđenje šestog, ali evo kasnije je ipak promijenjeno to i adhok sjednicom da se pomjeri za dvanaesti. Dvanaesti je i rođendan predsjednika Dodika. Sad će neko reći da je zbog suđenja, ali evo možda bi mi htjeli zbog rođendana to nastaviti neki drugi dan", izjavio je Srđan Mazalica, zastupnik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Opozicija nema dilemu. Sjednica je, kažu, otkazana zbog odlaska velikog broja poslanika u Sarajevo pred Sud BiH kako bi podržali Dodika.

"Sjednica Narodne skupštine koja je trebala da bude šestoga odgođena je za dvanaesti, a sve to zbog suđenja Miloradu Dodiku, kako bi poslanici mogli da idu u Sarajevo i budu statisti u njegovoj predstavi ispred Suda BiH. Jednostavno sve institucije u RS su zarobljene i podređene jednom čovjeku", pojašnjava Nebojša Vukanović, šef Kluba zastupnika "Lista za pravdu i red" u NSRS.

Pred Sudom BiH danas nastavak suđenja Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću

Pred Sudom BiH danas nastavak suđenja Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću

Drugačije razloge navode u Narodnoj skupštini RS. U telefonskom razgovoru je za BHRT potvrđeno da je rukovodstvo na službenom putu u Rusiji i Austriji. Kažu, nema nikog da predsjedava sjednicom. Praksa nam pokazuje, kaže sagovornik, da je opozicija ovaj put potpuno u pravu. Ispunjavaju se želje jednog čovjeka.

"Uzevši u obzir dosadašnje iskustvo, pogotovo odnosu izvršne vlasti konkretno Dodika prema zakonodavnoj vlasti, možemo vidjeti da su najblaže rečeno servilni prema njemu i tako da ispunjavaju sve njegove želje. Naravno, sve se to fino zamota kroz jednu demokratsku formu", dodaje i Mladen Bubonjić, politički analitičar.

U duhu demokratije sjednica Narodne skupštine RS na kraju bi trebalo da bude održana 12. marta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije