Otac Srđana Aleksića pozvao Đokovića da posjeti grob njegovog sina

5
Radiosarajevo.ba
Otac Srđana Aleksića pozvao Đokovića da posjeti grob njegovog sina
Foto: Trebinjelive.com / Rade Aleksić posjetio grob Srđana

Na današnji dan prije 29 godina preminuo je heroj Srđan Aleksić. Mladić pretučen u centru Trebinja jer je usljed ratnog ludila zaštitio prijatelja Bošnjaka, umro je od posljedica premlaćivanja, a na njegovoj smrtovnici pisalo je da je stradao čineći ljudsku dužnost.

Njegov otac Rade, te predstavnici lokalne vlasti u Trebinju i danas su posjetili Srđanov grob, gdje su položili cvijeće, pomolili se, te se prisjetili pokojnog Srđana, piše Anadolija.

Ima li dogovora o izmjenama Izbornog zakona?

Ima li dogovora o izmjenama Izbornog zakona?

Dao je sebi za pravo i uz ispriku uputio poziv srbijanskom teniseru Novaku Đokoviću da dođe na Srđanov grob, piše N1.

"Odavno me vuče želja da se to dogodi. Sreo sam se sa Novakom u svečanoj dvorani Skupštine Srbije gdje je on primao priznanje za svoje zasluge, a ja za Srđove, i volio bih da se susretnu dva čovjeka. Jedan koji je životom pokazao šta treba učiniti kao čovjek i drugi koji cijelom svijetu pokazuje kako se čovjek treba ponašati. To mi srce kaže", rekao je Aleksić.

Grupa pripadnika Vojske RS 21. januara 1993. legitimišući stanovništvo na pijaci u Trebinju, nakon što su ustanovili da je jedan od legitimisanih Bošnjak – Alen Glavović, počela ga je maltretirati i tući. Srđan je priskočio u pomoć Alenu, a četvorica vojnika su potom pustili Glavovića i kundacima pušaka isprebijali Srđana, koji je od povreda nažalost preminuo na današnji dan 1993. godine.

Posthumno mu je dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini, a jedna od ulica u Sarajevu petnaest godina nakon smrti nazvana je "Ulica Srđana Aleksića".

Prije 12 godina ustanovljena je novinarska nagrada "Srđan Aleksić", te je tri godine poslije postala dijelom Mreže za izgradnju mira u Bosni i Hercegovini. Ulicu "Srđana Aleksića" imaju i Novi Sad i Beograd.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije