Osumnjičeni (1995) za sudjelovanje na stranim ratištima deportovan u BiH

Radiosarajevo.ba
Osumnjičeni (1995) za sudjelovanje na stranim ratištima deportovan u BiH
Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Osumnjičeni za kaznena djela organiziranje terorističke skupine, protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama i terorizam I. Ć. (1995) deportovan je u Bosnu i Hercegovinu.

U skladu sa međunarodnim obvezama države Bosne i Hercegovine, posebno Rezolucije Vijeća sigurnosti UN i drugim povezanim rezolucijama, te dodatnom protokolu Vijeća Europe na Konvenciju o prevenciji terorizma, koje se Bosna i Hercegovina obvezala poštovati i provoditi temeljem članstva u Ujedinjenim narodima i Vijeću Europe, kao i članstva u Anti-terorističkoj koaliciji, Tužilaštvo BiH je u suradnji sa Graničnom policijom BiH, Državnom agencijom za istrage i zaštitu BiH, Ministarstvom sigurnosti BiH, Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, MUP-om Kantona Sarajevo, a u koordinaciji i suradnji sa Vladom Sjedinjenih Američkih Država i Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu provelo niz aktivnosti koje su rezultirale transefrom osobe državljanina BiH sa sirijskog ratišta protiv kojeg Tužilaštvo BiH provodi istragu zbog kaznenih djela Organiziranje terorističke skupine, Protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama i terorizam.

Protiv ove osobe je raspisana međunarodna tjeralica po Naredbi Suda BiH i protiv istog je doneseno Rješenje o određivanju pritvora i isti je od strane službenika Sudske policije Suda BiH sproveden u Pritvorsku jedinicu Suda BiH, te će protiv njega biti nastavljen kazneni postupak u skladu sa zakonom.

Tužilaštvo BiH iskazuje daljnju spremnost i posvećenost u provođenju zakona i međunarodnih obveza u borbi protiv terorizma i zahvaljuje se na suradnji svim agencijama za provođenje zakona u BiH a naročito Vladi Sjedinjenih Američkih Država i Ambasadi SAD u Sarajevu na iskazanoj podršci i pomoći u realizaciji ovih aktivnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije