Osuđen bivši vojnik HVO-a Alminko Islamović: Počinio je ratni zločin

Radiosarajevo.ba
Osuđen bivši vojnik HVO-a Alminko Islamović: Počinio je ratni zločin
Foto: Screenshot / Alminko Islamović

Sud BiH je nepravosnažno osudio bivšeg pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Alminka Islamovića na godinu i dva mjeseca zatvora zbog nečovječnog postupanja i otuđenja imovine civila srpske nacionalnosti na području Bosanskog Broda, piše Birn.

Za osam tačaka optužnice je optuženi Islamović oslobođen.

„Cijeneći sve izvedene dolaze pretresno vijeće je nesumnjivo zaključilo da je Tužilaštvo BiH dokazalo da je Islamović počinio zločin protiv civilnog stanovništva“, rekao je predsjedavajući Sudskog vijeća Zoran Božić.

Islamović je osuđen za nečovječno postupanje prema civilima Branislavu Nariću i Ratku Kovačeviću.

Kako je obrazloženo, Narić je u junu 1992. godine uhapšen i odveden u zgradu stare zgrade policije u Bosanskom Brodu gdje ga je Islamović oborio na pod i tukao. U presudi je također navedeno da je zaključeno da je optuženi učestvovao u otuđenju novca civila Ratka Kovačevića kada je dao 20 hiljada maraka za otkup života.

Prema prvostepenoj presudi, Islamović je oslobođen za ubistvo većeg broja civila, kao i za miniranje i paljenje vjerskih i kulturnih spomenika i kuća pripadnika srpske nacionalnosti.

Također je oslobođen za odvođenje civila na most na Savi, gdje su vezani te bili izloženi aviobombardovanju.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću.

Optuženi se za osuđujući dio presude obavezuje na naknadu sudskih troškova, dok se oštećeni upućuju na parnicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije