Oštra reakcija SDA: Povezivanjem Kosova sa RS, Srbija nastavlja agresiju na BiH

Radiosarajevo.ba
Oštra reakcija SDA: Povezivanjem Kosova sa RS, Srbija nastavlja agresiju na BiH
Foto: SDA / Kolegij SDA

Koordinirano djelovanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa vlastima Republici Srpskoj u svrhu povezivanja statusa Kosova sa entitetom RS, u aktuelnim pregovorima Srbije i Kosova, predstavlja nastavak agresije na Bosnu i Hercegovinu, s ciljem ugrožavanja njene cjelovitosti, saopćeno je danas iz Stranke demokratske akcije (SDA).

U saopćenju se navodi da o tome svjedoče posljednje izjave Milorada Dodika koji je kazao da je s Vučićem u Banjoj Luci imao sastanak o "statusu RS", te da su se dogovorili da vlasti RS-a upute dokumentaciju o tome, "što nedvosmisleno potvrđuje da Vučić, nasuprot deklarativno korektne i pomirljive, iza kulisa vodi dvoličnu i agresivnu politiku sa teritorijalnim pretenzijama prema BiH".

"Tražimo od predsjednika Srbije da prestane sa ovakvim djelovanjem, jer je slične stvari radio i Slobodan Milošević koji je time doveo do najveće nesreće, ratnih sukoba i zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Svako ko misli da može ovakvim djelovanjem iza kulisa nasrtati na cjelovitost Bosne i Hercegovine, mora da zna da time ruši Dejtonski mirovni sporazum, a time i mir u Istočnoj Evropi, te da patrioti ove države neće dopustiti da se otme nijedan pedalj njene teritorije, kao što nismo dopustili da se to učini i u mnogo težim vremenima za Bosnu i Hercegovinu", saopćeno je iz SDA.

Podsjetimo, na konferenciji za medije predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da je dobio dokument iz Republike Srpske i da u pisanju toga nije učestvovao.

Vučić je najavio da će u narednim danima pozvati člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednicu Republike Srpske Željku Cvijanović u Beograd da bi razgovarali o dokumentu koji su mu dostavili.

"Uputiću im poziv u danima koji su pred nama u skladu s njihovim i našim obavezama da dođu u Beograd i da razgovaramo o tome", rekao je Vučić novinarima na Batajnici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije