Upućen je poziva i nadležnim institucijama da striktno provode mjere koje je usvojilo Vijeće ministara BiH u vezi sa strogom kontrolom ulaska u Bosnu I Hercegovinu.

SDA pozdravlja postizanje dogovora o vanrednom aranžmanu sa MMF-om i povoljnim kreditom od 643 miliona KM koji će značajno pomoći u borbi protiv pandemije i ublažavanju ekonomskih posljedica.

SDA poziva Parlament Federacije BiH da hitno usvoji Zakon o ublažavanju ekonomskih posljedica pandemije uvažavajući realne, provodive i kvalitetne amandmane svih političkih subjekata.

Također, upućen je poziv Parlamentu Federacije BiH i skupštinama svih kantona da hitno usvoje rebalanse svojih budžeta imajući u vidu pad prihoda i na osnovu realne procjene prihoda da značajan dio budžeta usmjere u mjere za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije.

Općinski nivoi vlasti pozvani su da, u skladu sa svojim administrativnim, finansijskim i prostornim kapacitetima učestvuju u prevladavanju epidemiološke i ekonomske krize u BiH.

SDA se zahvaljuje svima koji su pružili pomoć BiH u borbi protiv pandemije koronavirusa. Pomoć koja se upućuje, poručeno je, mora biti usmjeravana preko Vijeća ministara BiH.

Nije u duhu dobrih odnosa između BiH i onih zemalja koje su svoju pomoć dostavile samo jednom entitetu kao što je to uradila Ruska Federacija, a najavljuje Mađarska. SDA to razumijeva kao namjeran čin zaobilaženje i minimiziranja državnih institucija. Na taj način se vrijeđa suverenitet BiH i ide na ruku politikama podjela u našoj zemlji", navodi se u saopćenju Kolegija SDA.