Oštar protest upućen predsjedniku Austrije zbog priznanja negatoru genocida: Šokirani smo!

8
Radiosarajevo.ba
Oštar protest upućen predsjedniku Austrije zbog priznanja negatoru genocida: Šokirani smo!
Foto: Twitter / Austrijski predsjednik i Peter Handke

Savez bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji "Consilium Bosniacum" uputio je protestnu notu predsjedniku Austrije dr. Alexandru Van der Bellenu nakon što je prošlog četvrtka uručio najveće austrijsko priznanje "Veliku zlatnu medalju časti na lenti" nobelovcu i negatoru genocida u Srebrenici Peteru Handkeu.

Savez "Consilum Bosniacum" je u protestnoj noti, koju potpisuje Damir Saračević, predsjednik Saveza, izrazio veliko negodovanje i razočaranost zbog dodjele prestižne nagrade kontroverznom austrijskom piscu.

Podsjećaju da je Handke u svojim mnogobrojnim izjavama negirao genocid počinjen nad Bošnjacima, te da je podržavao Slobodana Miloševića, koji je optužen za 66 ratnih zločina na Balkanu i koji je umro u zatvoru.

Objavljena prognoza: Možemo li se nadati povratku proljetnih temperatura?

Objavljena prognoza: Možemo li se nadati povratku proljetnih temperatura?

Pismo Saveza "Consilum Bosniacum", koje je ustupljeno portalu Radiosarajevo.ba, prenosimo u cijelosti:

"Poštovani gospodine, savezni predsjedniče, dr. Alexander Van der Bellen,

U ime krovne organizacije Consilium Bosniacum, koja predstavlja bosanskohercegovačka udruženja građana u Austriji, obraćam vam se sa zahtjevom, koji nas duboko dira i brine.

Skandalozno: Austrijski predsjednik dodijelio državno priznanje negatoru genocida Peteru Handkeu

Skandalozno: Austrijski predsjednik dodijelio državno priznanje negatoru genocida Peteru Handkeu

Cijenimo Vaše napore za solidarnu i humanističku Austriju, kao i Vašu podršku integraciji svih zajednica u našoj zemlji. Stoga smo sa velikim zaprepaštenjem doživjeli dodjelu 'Velike zlatne medalje časti za zasluge u Republici Austriji' gospodinu Peteru Handkeu.

Gospodin Handke je nesumnjivo pisac velikog književnog talenta, ali njegove političke pozicije, a posebno bliskost sa Slobodanom Miloševićem, koji je optužen za 66 ratnih zločina na Balkanu i koji je umro u zatvoru, te njegovo negiranje genocida u Srebrenici i relativiziranje ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, stoje u oštroj suprotnosti sa vrijednostima koje naša zajednica i država podržavaju.

U Austriji živi skoro 200.000 ljudi bosanskohercegovačkog porijekla, koji su se odlično integrirali u društvo i koji su s ponosom podržali Vašu stranu na predsjedničkim izborima. Naša zajednica se zalaže za politike zasnovane na humanističkim i europskim vrijednostima i vidi Vas kao uzor za ove principe.

Važno je napomenuti da je austrijski državni parlament na inicijativu našeg Saveza 6. jula 2022. godine jednoglasno usvojio Rezoluciju kojom se genocid u Srebrenici klasificira kao takav, stav koji je Europski parlament već zauzeo 2009. godine.

Ovi jasni stavovi na nacionalnom i europskom nivou naglašavaju nespojivost odavanja počasti ljudima koji negiraju ili relativiziraju ovaj historijski dokazani i međunarodno priznati genocid, koji su potvrdile i rezolucije Austrije i Evropskog parlamenta.

Fotografije iz privatne arhive prikazuju kako se Handke šetao Srebrenicom i Višegradom 1996. godine
Foto: Privatni album: Fotografije iz privatne arhive prikazuju kako se Handke šetao Srebrenicom i Višegradom 1996. godine

Odluka da se oda počast gospodinu Handkeu duboko je iritirala i šokirala mnoge preživjele žrtve genocida. Iako ne želimo umanjiti književno ostvarenje, moramo napomenuti da je ovakva nagrada dodijeljena bez uzimanja u obzir demokratske i humanističke odgovornosti kulturnih djelatnika. Posebno u vremenima kada je Evropa pogođena agresijom i kada je potrebna jasna posvećenost Ukrajini, svi smo pozvani da se zauzmemo za našu liberalnu demokratiju i naše zajedničke vrijednosti.

Osim toga, kao organizatori godišnje komemoracije povodom Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici na Trgu heroja u Beču, posebno smo pogođeni tom dodjelom priznanja. Ovaj događaj je centralni element našeg rada na održavanju sjećanja na žrtve i podizanju svijesti o posljedicama mržnje i netolerancije.

U tom kontekstu, molimo Vas, gospodine predsjedniče, za termin na kojem ćemo Vam lično objasniti našu zabrinutost i duboku neizvjesnost unutar bosanskohercegovačke zajednice. Nadamo se sluhu i Vašem razumijevanju za našu situaciju i zajedničkom pronalaženju načina da izliječimo rane prošlosti i ojačamo koheziju u našem društvu.

Uz moje najveće poštovanje,
Damir Saračević, predsjednik Saveza bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji Consilium Bosniacum"

Podsjetimo, Savez "Consilium Bosniacum" je 2019. godine u Beču osnovalo 21 bh. udruženje u Austriji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije