Ostao je još jedan dan ramazana: Poznato kad je vrijeme bajram-namaza u Sarajevu

5
Radiosarajevo.ba
Ostao je još jedan dan ramazana: Poznato kad je vrijeme bajram-namaza u Sarajevu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ammar Efendić, mujezin

Nakon današnjeg iftara, muslimani i muslimanke postit će još jedan dan ramazana, svetog mjeseca posta u islamu. 

Ramazanski bajram, kako je objavila Islamska zajednica Bosne i Hercegovine, je u srijedu, 10. aprila. Tog jutra, bajram-namaz će se na području Sarajeva klanjati u 6 sati i 51 minutu.

Muslimani u svojoj tradiciji imaju dva velika mubarek dana, dva bajrama – ramazanski i Kurban-bajram. Ramazanski bajram nastupa 1. ševvala, desetog mjeseca hidžretskog kalendara. Muslimani se ovoga bajrama raduju jer su ispostili mjesec ramazan, obnovili svoja znanja i potvrdili pokornost Bogu. Ovaj bajram traje tri dana. Muslimani na Bajram posjećuju mezarja, obilaze rodbinu, prijatelje, komšije, dijele sadaku.

Niko se nije volio kao Boško i Admira: Prije 31 godinu ubijeni sarajevski Romeo i Julija

Niko se nije volio kao Boško i Admira: Prije 31 godinu ubijeni sarajevski Romeo i Julija

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice, drugi dan ramazanskog Bajrama proglašen je Danom šehida.

"To je dan sjećanja na sve one koji su svoje živote dali braneći svoju porodicu, čast, domovinu i vjeru. Na Dan šehida se obiđu šehidska mezarja, posjete šehidske porodice, prouči hatma za sve šehide i podsjeti se na njihovu uzvišenu žrtvu", navode iz Rijaseta.

Podsjetimo i da je ramazan, inače, deveti mjesec muslimanskog kalendara, a njegov početak obilježava se pojavom polumjeseca. To je mjesec u kome je, kako se vjeruje, počelo objavljivanje Kur'ana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije