Adnan Delić: 'Pozivam poslodavce da poštuju pravo radnika na odsustvo zbog obilježavanja Bajrama'

4
Radiosarajevo.ba
Adnan Delić: 'Pozivam poslodavce da poštuju pravo radnika na odsustvo zbog obilježavanja Bajrama'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Adnan Delić

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić pozvao je u četvrtak, 4. aprila, poslodavce da uvaže potrebe svojih zaposlenika, u vezi sa obilježavanjem Ramazanskog bajrama.

U skladu sa Zakonom o radu, radnici imaju pravo na korištenje plaćenog i neplaćenog odsustva za vjerske i tradicijske potrebe u ukupnom trajanju od četiri dana tokom jedne kalendarske godine.

"Prvog dana Ramazanskog bajrama, koji je ove godine 10. aprila, molim poslodavce da omoguće zaposlenicima korištenje propisanih dana odsustva da bi mogli provesti vrijeme s porodicom i svojim bližnjima. Naime, prema Zakonu o radu FBiH, zaposlenici imaju pravo na četiri dana odsustva tokom jedne kalendarske godine za obilježavanje blagdana i drugih vjerskih i tradicijskih potreba. Od ta četiri dana, dva se koriste kao plaćeno odsustvo, dok se druga dva dana koriste kao odsustvo bez naknade plaće", objavio je u četvrtak, 4. aprila, ministar Delić.

Isak odgovorio Cvijanović: "Ženo s američke crne liste, poznata si kao političarka sklona lažima"

Isak odgovorio Cvijanović: "Ženo s američke crne liste, poznata si kao političarka sklona lažima"

Kako se navodi u saopćenju za javnost, to pravo treba poštovati i osigurati svim uposlenicima, te se ovim pozivom poslodavcima želi naglasiti važnost poštivanja prava uposlenika na korištenje odsustva da bi obilježili dane blagdana u krugu svoje porodice.

"Također, potičemo i pozivamo poslodavce da promiču toleranciju, razumijevanje i poštivanje različitosti u radnom okruženju jer to doprinosi izgradnji harmoničnog i inkluzivnog društva. Zato, pozivam sve poslodavce da ispoštuju zakonske propise i omoguće svojim radnicima korištenje prava na odsustvo za obilježavanje vjerskih i tradicijskih potreba, te tako doprinesu stvaranju radnog okruženja koje promiče poštovanje i razumijevanje među svim zaposlenicima", navodi se u obraćanju ministra Delića, saopćeno je iz resornog ministarstva, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije