Osniva se Alternativna ženska vlada BiH

Radiosarajevo.ba
Osniva se Alternativna ženska vlada BiH


Danas je u Sarajevu održan sastanak sa ciljem predstavljanja i osnivanja novog projekta Helsinškog komiteta Banja Luka – Ženska strana politike. Projekat finansira Open society institute, a radni doručak u Sarajevu je organizovan uz podršku Fondacije CURE.

U okviru projekta Ženska strana politike je predstavljeno formiranje Ženske alternativne vlade u BiH, sa ciljem da se unaprijedi položaj žena, poveća učešće i utjecaj u javnom životu BH društva. Ova vlada će kao neformalni subjekt ili 'vlada u sjeni' prvi put u BiH promovisati ženski stručni potencijal u različitim oblastima i artikulisati stavove i potrebe žena.

'Ženske vlade već postoje u Srbiji i Crnoj Gori, te je krajnje vrijeme da i BiH dobije jedno ovakvo neformalno, ali respektabilno tijelo', izjavila je Vesna Stojanović, koordinatorica projekta Ženska strana politike.


Otvaranje Ženske političke akademije
U okviru projekta je najavljeno i otvaranje Ženske političke akademije u kojoj će polaznice, mlade žene iz političkih partija i organizacija civilnog društva, kroz teorijsko-praktičnu nastavu dobiti priliku da prošire znanja o rodu, ženskom aktivizmu, pitanjima rodne ravnopravnosti, gender problematike, te usavrše različite vještine koje će im pomoći da se aktivnije društveno angažuju i pokažu šta su u stanju uraditi.
Fokus je na ženama liderkama, ženama koje djeluju u javnoj dimenziji, u cilju promocije manje etabliranih ličnosti iz svijeta politike.

Podrška fondacije CURE
Predstavnice fondacije CURE smatraju da je stvaranje Alternativne ženske vlade u BiH neophodno, jer pored zakona koji garantuju rodnu ravnopravnost u BiH, vidljivost, uloga i utjecaj žena u različitim oblastima života i dalje je u neskladu s njihovim stvarnim mogućnostima i sposobnostima, te je potreban jedan 'agresivniji' pristup u aktiviranju unutar političkih partija.

Važnost nevladinih organizacija
Žena u politici ne smije da bude samo instrument, već, prije svega, osviještena i angažovana figura; jedino na taj način, kroz vidljivost i prepoznavanje problema, ženska vlada može korigirati društvo. S druge strane, donošenje zakona o diskriminaciji, porodičnom nasilju i sl. su zasluge upravo nevladinih organizacija.

'Nevladine su organizacije korekti društva, stoga je ovdje bitan jedan ozbiljniji pristup, koji podrazumijeva temeljnu analizu same suštine pozadinske problematike, te propuste na jednom dubljem društvenom nivou. Potrebno je zapitati se šta je to osnovni problem u društvu, te koji je razlog zašto se vlada ne formira?', izjavila je Branka Inić u ime Helsinškog komiteta Banja Luka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije