Osmanović: U 2017. godini 3.700 građana odreklo se državljanstva BiH

Fena
Osmanović: U 2017. godini 3.700 građana odreklo se državljanstva BiH
Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović u Sarajevu je kazao da je generalno zadovoljan radom Ministarstva i ostvarenim rezultatima u 2017. godini.

Napominjući da ovo ministarstvo pokriva veliki broj oblasti, naveo je kako neki s pravom kažu da je to "Vijeće ministara u malom“.

Rezmirajući najvažnije aktivnosti po sektorima, kazao je da je u oblasti rada, zapošljavanja i socijalne politike u toku koordinacija aktivnosti na izradi Strategije zapošljavanja u BiH za naredni četvorogodišnji period.

"Ovaj važan dokument mogao je biti usvojen, ali nas koče drugi nivoi vlasti u dostavljanju mišljenja bez kojih ne možemo materijale uputiti Vijeću ministara. To nas značajno usporava da dođemo, kroz dijalog, do drugih strateških dokumenata koji su jako bitni za BiH", smatra Osmanović.

Naveo je i da je donesena Odluka o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH za 2018. godinu. Prema njegovim riječima, u toku je realizacija IPA 2014 projekta "Lokalna partnerstva za zapošljavanje“ za razvoj lokalnih partnerstava sastavljenih od općina, razvojnih agencija, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija, a vrijednost projekta je četiri miliona eura.

U oblasti zdravstva ministar Osmanović je izdvojio da je započeta izrada Višegodišnjeg akcionog plana za imunizaciju 2018.-2022. godina, kako bi se osigurala kontinuirana nabavka vakcina.

U ovoj godini je otpočela implementacija Projekta "Jačanje kapaciteta za nadzor i odgovor na avijarnu i pandemijsku influencu u BiH”.

Ministar je napomenuo da su u toku 2017. održana dva sastanka Konferencije ministara za oblast zdravstva u BiH, te dodao da se posebno ističe kao važno pitanje izrade liste prioriteta za usklađivanje relevantnog domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU, u okviru kojeg je Konferencija za oblast zdravstva u BiH usaglasila stav da je potrebno podnijeti aplikaciju TAIEX-u s ciljem odobravanja tehničke asistencije za oblast zaraznih bolesti.

U oblasti obrazovanja, izdvojio je da je Usvojena Platforma za razvoj predškolskog odgoja i obrazovanja u BiH za period 2017-2022. godina, koja slijedi politike, ciljeve i prakse evropskih zemalja.

Ministar Osmanović je naglasio da su u okviru Erasmus+ programa do sada odobrena 22 projekta izgradnje kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja u koje su uključeni svi javni univerziteti i nekoliko privatnih visokoškolskih institucija, kao i određen broj vladinih i nevladinih organizacija.

"Prema posljednjem pozivu iz 2016., BiH učestvuje u devet projekata, ukupne vrijednosti 8.615.607,54 eura. Očekujem da će u narednih 24 do 36 mjeseci, koliko traju projekti, institucije iz BiH povući 2.761.185,00 eura, uz napomenu da se može očekivati da se učešće BiH povećava svake godine", kazao je Osmanović.

U oblasti Sektora geodetskih, geoloških i meteoroloških poslova, između ostalog je izdvojio da je u cilju ostvarivanja i unapređenja rada meteoroloških službi u BiH, koja se ogleda kroz razmjenu domaćih i međunarodnih meteoroloških informacija i izvještaja o redovnim meteorološkim mjerenjima i osmatranjima, kao i uključivanje aerodromskih meteoroloških stanica u mrežu sinoptičkih stanica BiH i njihova registracija u Svjetskoj meteorološkoj organizaciji, potpisan Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji između BHANSA i entitetskih hidrometeoroloških zavoda.

Osmanović je napomenuo i to da je Državna komisija za granicu BiH potpisala Uputstvo za obilježavanje državne granice između BiH i Crne Gore i Tehničko uputstvo za izradu dokumentacije o državnoj granici između naše zemlje i Crne Gore. Naveo je i da je početkom decembra održan trilateralni sastanak predstavnika komisija za granicu BiH, Crne Gore i Srbije, gdje su utvrđeni tehnički detalji (izgled i tačan položaj granične oznake i način označavanja) za izradu Protokola o određivanju tromeđne tačke, koji je u formi prijedloga upućen u dalju proceduru.

"Komisija je izvršila obilazak državne granice na području općina Bijeljina, Zvornik, Kostajnica, Bosansko Grahovo, Rudo, Višegrad, Srebrenica, Bratunac i Neum", kazao je ministar Osmanović.

Kada je riječ o sektoru za državljanstvo i putne isprave, podsjetio je da je početkom ove godine, zahvaljujući aktivnostima ovog ministarstva, riješena višemjesečna neizvjesnost oko osiguravanja pasoških knjižica za državljane BiH, a riješeni su i problem vezani za nabavku pomorskih knjižica.

"U oblasti državljanstva u 2017. godini, nažalost, riješeno je 3.700 predmete odricanja od državljanstva BiH, kao i 139 predmeta davanja saglasnosti na garancije i saglasnosti za prijem u državljanstvo BiH", kazao je Osmanović.

U oblasti kulture i nauke, ministar je naglasio da je izuzetan rezultat rada potvrđen izborom BiH za članicu Komiteta za svjetsku baštinu UNESCO-a za period 2018-2021. godina.

Prema njegovim riječima, prašuma Perućica je upisana na Tentativnu listu UNESCO-a. U UNESCO registar Pamćenje svijeta je upisana i sarajevska Hagada, kao prvo takvo dobro iz BiH, te Rukopisna zbirka Gazi Husrev-begove biblioteke. Konjičko drvorezbarstvo je upisano na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine.

Ministar je podsjetio da je BiH članica programa EU Kreativna Europa i uplaćuje ulaznu kartu za članstvo u programu.

"Važno je i napomenuti da je od pristupanja BiH potprogramu MEDIA kroz njega dobijeno preko 1.470.317 eura. Ukupno kroz EU program Kreativna Evropa (Media + Kultura) povučeno je 510.422,55 eura", naveo je ministar Osmanović.

U oblasti sporta, između ostalog, pokrenute su aktivnosti na kreiranju nove Strategije za sport BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije