Godina 2017: Političke svađe, haške presude, propuštene šanse za EU

A. D.
Godina 2017: Političke svađe, haške presude, propuštene šanse za EU
Godinu 2017. u političkom smislu obilježile su brojne krize, zastoj na europskom putu, svađe političara. Udaralo se čak i na egzistenciju građana, pa su tako Sarajlije bile žrtve čestih nestašica vode.

Za mnoge analitičare ovo je, praktično, izgubljena godina. Donosimo pregled najvažnijih društveno-političkih događaja u proteklih 12 mjeseci.

Januar

Početak godine je obilježio skandal u vezi angažiranja vojnog orkestra Oružanih snaga BiH na proslavio dana RS-a u Banjoj Luci. Nakon što je ovu odluku objelodanio član Predsjedništva BiH Mladea Ivanić, uslijedile su žestoke reakcije političkih stranaka iz FBIH ali i predstavnika međunarodne zajednica, a prevashodno NATO štaba u Sarajevu. Sve to je začinio i dolazak tadašnjeg predsjednika Tomislava Nikolića u Banja Luku. SBB je tada zatražio i smjenu zamjenika minsitra odbrane Seada Jusića inače njihovog kadra.

Ubrzo nakon toga iz State departmenta je potvrđeno da je SAD lideru RS-a Miloradu Dodiku propsiala sankcije, odnosno da je stavljen na "Crnu listu", a on je ubrzo nakon toga ambasadorku SAD-a u BiH Maureen Cormack proglasio "personom non grata".

 
Milorad_Dodik_2_RSA.jpg - undefined

Februar

Rasprava hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu o federalizaciji BIH, rasplamsala je strasti na političkoj sceni u BiH: Sve je rezultiralo rezolucijom usvojenom u Federalnom parlamentu kojom se osuđuje ovaj čin.

U ovom mjesecu član predsjedništva BiH organizirao je skup u sarajevskoj Vijećnici povodom odluke da BiH Haškom sudu preda zahtjev za reviziju tužbe protiv Srbije. Ovaj zahtjev je i predat, ali ga je Haški sud ubrzo odbio s obrazloženjem da nije blagovremeno podnesen. Ovaj čini izazvao je ogromne političke tenzije.
 
Političari iz RS-a su govorili o najvećoj poslijeratnoj krizi, dok su političari iz FBIH spočitavali Izetbegoviću da privatizirao cijeli ovaj proces.
bakir_izetbegovic_revizija_vijecnica_aa2.jpg - undefined

Mart

Sredinom ovoga mjeseca objelodanjena je pozitivna vijest iz domena EU integracija, a riječ je o usaglašavanju svih pitanja vezani za Mehanizam koordinacije, kako bi država s Briselom govorila "jednim glasom".


Tužilaštvu BiH NDP je podnio krivičnu prijavu protiv Izetbegovića i Sakiba Softića u slučaju "revizija presude Haškog suda“.

April

U aprilu je održan Mostarski sajam koji je okupio političke lidere iz regiona, a među njima i tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića. U istom mjesecu ministar vansjkih poslova Velike Britanije Boris Johnson došao je u posjetu BiH. MMF još u aprilu, nakon debkla u vezi s usvajanjem seta zakona o akcizama, da bez toga neće biti nastavka aranžmana.

Vijeće ministara BiH stavlja van snage odluku o ostvarivanju prava funkcionera u vlasti na nivou BiH na "bijeli hljeb". U medijima objavljena informacija da je direktorica Kliničkog centra u Sarajevu Sebija
 
Izetbegović za posjetu Kliničkom centru Tuzla koristila službeni automobil Predsjedništva BiH. U istom mjesecu nekoliko zastupnika u Predstavničkom domu PSBiH Senad Šepić, Sadik Ahmetović i Salko Sokolović napuštaju klub SDA i stranku.

Maj

Žestoki obračuni puem medija na relaciji ministra sigurnosti Dragana Mektića, Tužilaštva BIH i pojedinih članova VSTV-a obilježili su početak ovog mjeseca.Senad Šepić zajedno sa Sadikom Ahmetovićem i Salkom Sokolovićem u Predstavničkom domu fomira Nezavisni blok, koji će kasnije postati i nova politička partija.


U Predstavničkom domu pao je set zakona o akcizama. Međnarodna zajednica tvrdi „to je korak unazad“. U maju se aktuelizira priča kuda će proći trasa brze ceste Sarajevo-Beograd, koja još nije okončana.

Nakon što Vlada RS-a nije uspjela osigurati većinu za prodaju državnih akcija u Rudniku Ljubija, otvorile su se spekulacije i nagađanja o eventualnoj prekompoziciji Vlade ili, čak, njenom padu.

Juni

Na samom početku mjeseca dobra vijest: BIH ispunila uvjete za isplatu ruskog klirinškog duga od 125 miliona dolara. Visoki njemački zvaničnici su potrdil ida Njemačka ima još jedan plan za BIH i Balkan a zove se „Belin plus“.

Član katarske kraljevske porodice u ovom mjesecu je na aukciji kupio kompleks „Bosmal“ u Sarajevu za 35 miliona KM.

bosmalfv6.jpg - undefined

Dodik ostaje na "Crnoj listi“ potvrdio je State department. Holandija je djelimično odgovorna za smrt blizu 300 muslimana koji su 1995. godine protjerani iz UNove baze u Srebrenici, navedeno je u drugostepenoj presudi holandskog Apelacionog suda izrečenoj po tužbi "Majki Srebrenice" protiv Holandije.

Svađa između SDA i SBB-a doživljava vrhunac u žestokim izjavama dvojice lidera Izetbegovića i Radončića.

Juli

Prve provokacije pred godišnjicu genocida u Potočarima: Najavljen skup podrške Ratku Mladiću 11. jula. U Potočarima je 11. jula obilježena 22. godišnjica genocida u Srebrenici.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara objelodanjuje da ga neko prati te izjavljuje „život mi je bio ugrožen“. Izetbegović i Čović ne štede na međusobnim optužbama o radu u vlasti. Sud BiH obara optužnicu Tužilaštva BiH o održavanju referenduma u RS-u.
 
Zahuktava se retorika u vezi sa smjenom Vijeća ministara BiH, koju je pokrenuo SNSD. Nikola Špirić smijenjen s funkcije predsjedavajućeg Komisije za nadzor nad OSA-om.

August

Početak mjesec obilježen tenzijama između Hrvatske i BiH o gradnji Pelješkog mosta. Oštre reakcije u BiH na izjave ministra vanjskih poslova Sebastiana Kurza o tome da neko plaća muslimanke u Sarajevu da se oblače na određen način.

Pelješki most - undefined

Veliki požari haraju Hercegovinom, najkritčnije kdo Trebinja i Čapljine. Jonathan Moore završio mandat na funkciji šefa OSCE-a, zamijenjuje ga Bruce Berton.

Glavni revizor Republike Srpske Duško Šnjegota stavio je mandat na raspolaganje Narodnoj Skupštini RS, burne rekacije opozicije na poteze vlasti RS-a. Uhapšen novinara Josipa Šimića oko kojeg je nastala uzbuna u pravosuđu.

Septembar

Aleksandar Vučić, kao novoimenovani predsjednik Srbije došao je u zvaničnu posjetu Sarajevu: Svečano dočekan u institucijama BiH.

Predsjedništvo BiH prihvatilo Ugovor o osnivanju Transportne zajednice, BiH konačno ispunila uvjete EU. Reisu-l-ulema IZ u BIH Husein ef. Kavazović pisao hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović nakon njene kontroverzne izjave od 10.000 ekstremista: Zašto BiH etiketirate kao prijetnju?

Oktobar

Opozicione stranke u OV Novo Sarajevo traže referendum za premenovanje Sportske dvorane na Grbavici u Goran Čengić. U istom mjesecu OV većinom glasova odbija ovaj prijedlog.

grafit_dvorana_goran_cengic (5).jpg - undefined

Ruska kompanija "Zarubežnjeft" i hrvatski distributer gasa "Plinarco" dogovorili su potpisivanje ugovora o izgradnji kraka gasovoda kojim bi se gas iz Hrvatske transportovao u Brod, tačnije u brodsku Rafineriju, a na šta je kompanija "BH gas" oštro reagovala.

Sud BiH objavio je oslobađajuću prvostepenu presudu komandantu Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću, kojima se sudilo za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine. Uslijedile su oštre reakcije iz RS-a.

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) donosi odluku o vojnoj neutralnosti, ambasade odgovaraju da to nije u okvirima nadležnosti NSRS-a.

Građani Sarajeva, doduše u ne tako velikom broju, protestirali su ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo zbog katastrofalnog stanja u vodoopskrbi glavnog grada Bosne i Hercegovine, te čestih nestašica vode.

vodovod-ilustracija.jpg - undefined

Na Palama odjeknula vijest: Pronađen original Dejtonskog sporazuma, uhapšena jedna osoba. Nakon niza reakcija, istrag je utvrdila da se ne radi o originalu.

Novembar

Izjava člana Predsjedništva BIH Bakira Izetbegovića o "mogućoj podršci nezavisnosti Kosova" podgrijala strasti u Srbiji i u BIH. Dodik traži da sprski zvaničnici napuste vlast.

Federacija BiH je dobila novi Zakon o transplantaciji organa i tkiva.

Ratko Mladić, prema presudi Haškog suda, osuđen je na doživotnu kaznu zatvora, između ostalog i za genocid u Srebrenici.

Haškoj šestorki, Jadranku Prliću i ostalima, u Hagu je potvrđena prvostepena presuda za udruženi zločinački poduhvat. Izricanje presude zasjenio incident tokom kojeg je Slobodan Praljak popi otrov u sudnici, te ubrzo nakon toga preminuo. U danima nakon toga glorifikacija Praljka u Hrvatskoj te u dijelu BiH.

Na proteste u Sarajevu izašlo desetine hiljada penzionera koji traže novi zakon o PIO.
penzioneri_sarajevo_protesti_RSA (11).jpg - undefined

Decembar

Europski komesar za proširenje Johannes Hahn u Sarajevu održao sastanak s liderima. Razočarenje zbog neispunjenih obaveza na putu ka EU.

Članovi Predsjedništva BiH održali sastanak s Aleksandrom Vučićem, najviše reakcija izazvala opaska Izetbegovića da se vanjska politika BiH kroji u Sarajevu.

Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH formirala je predmet u vezi sa govorom mržnje i šovinističkim ispadima Dženana Selimbegovića, zamjenika sekretara Predsjedništva BiH, prema novinarkama Saneli Prašović-Gadžo i Arijani Saračević-Helać.
Masovni protesti policajaca koji smatraju da su zakinuti novim Zakonom o PIO/MIO.

Oba doma Parlamenta BIH usvojila su set zakona o akcizama. MMF ubrzo nakon toga obećao nastavak aranžmana i isplatu prve tranše.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije