Osmanović i Tanović odali počast poginulim pripadnicima HVO BiH

3
Radiosarajevo.ba
Osmanović i Tanović odali počast poginulim pripadnicima HVO BiH
Foto: Vlada KS / Dan utemeljenja HVO-a

Povodom 29. godišnjice osnivanja, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović i načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović položili su danas cvijeće na groblju Sveti Josip, te odali počast i prisjetili se svih poginulih pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane Bosne i Hercegovine.

S pijetetom se sjećamo i naših saboraca iz HVO-a, koji su svoje živote dali za odbranu našeg glavnog grada i naše jedine domovine Bosne i Hercegovine. Trajna nam je obaveza znati cijeniti taj njihov doprinos i sjećati se svih njih, odavati im počast i zahvalnost, jer zahvaljujući i njima mi danas živimo u miru u našoj predivnoj multietničkoj i multikonfesionalnoj domovini”, kazao je ovom prilikom ministar Osmanović.

Hrvatsko vijeće odbrane osnovano je 8. aprila 1992. godine, pa se ovaj dan i službeno slavi kao Dan utemeljenja HVO-a.

Nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma, HVO je definirano kao hrvatska komponenta Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, a nakon reforme obrane 2005. godine, transformiran u 1. pješačku (gardijsku) pukovniju, jednu od tri trenutne pukovnije u okviru Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Kako je planirano programom obilježavanja ove godišnjice, za jutros je zakazano i održavanje Svete mise zadušnice u crkvi sv. Ćirila i Metoda u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije