Oslobađajuća presuda za zločine u Zaklopači kod Milića

4
BIRN - Detektor.ba
Oslobađajuća presuda za zločine u Zaklopači kod Milića
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Sud BiH / Ilustracija

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je prvostepenu presudu kojom su Radomir Pantić i još četvorica optuženih oslobođeni optužbi za ubistva najmanje 57 bošnjačkih civila u selu Zaklopača (opština Milići).

Sud BiH je ovom presudom oslobodio Radomira Pantića, Nenada Vukotića, Branka Jolovića, Milomira Miloševića i Nikolu Lošića.

Pantić je optužen u svojstvu komandira Stanice javne bezbjednosti (SJB) Milići, Milošević kao aktivni policajac, dok su drugi optuženi bili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), javlja BIRN.

Pjesma Eurovizije 2024 | Sjajna noć u Švedskoj: Dobili smo prvih 10 finalista Eurosonga 2024

Pjesma Eurovizije 2024 | Sjajna noć u Švedskoj: Dobili smo prvih 10 finalista Eurosonga 2024

Prema Tužilaštvu, Radomir Pantić je 16. maja 1992. godine organizovao kolonu vozila te, zajedno s ostalim optuženim, iz Milića otišao u Zaklopaču. Pantić je, kako je navedeno, vozio službeno vozilo SJB-a Milići, a Milošević vozilo na kojem je bilo ispisano “koljači – pokolj”.

Po dolasku u Zaklopaču, kako stoji u optužnici, selo je opkoljeno, nakon čega su optuženi s drugim pripadnicima policije i vojske započeli napad, te učestvovali u ubistvima najmanje 57 bošnjačkih civila, među kojima i 11 djece.

Suđenje im je počelo u maju 2017. godine. S njima su bili optuženi Blagoje Vojvodić i Čedo Bogičević, ali je u odnosu na njih prije početka suđenja razdvojen postupak.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije