Osigurana podrška za 2.400 porodica povratnika i raseljenih osoba

Fena
Osigurana podrška za 2.400 porodica povratnika i raseljenih osoba
Fena / Semiha Borovac
Putem projekta EU i UNHCR-a "Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog sporazuma" u protekle tri godine osigurana je pomoć za 2.400 porodica povratnika i raseljenih osoba.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH i potpredsjednica Upravnog odbora projekta Semiha Borovac izjavila je da je projekt usmjeren na održivi povratak, odnosno rješavanje stambenog pitanja povratnika i osiguravanje sredstava za rad i samozapošljavanje.

"Pokazalo se da povratnici ne mogu sami riješiti svoje probleme i da je potreban angažman šire društvene zajednice, vlasti, nevladinog sektora i međunarodnih organizacija", rekla je Borovac i dodala da očekuje da će projekt biti nastavljen.

Šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU i član UO projekta Massimo Mina naveo je da bi ciljane općine trebale osigurati odgovarajuće socio-ekonomske uvjete da bi bila olakšana lokalna integracija i održivi povratak najugroženijih korisnika.

Naglasio je da snažno potiču na koordinirane napore nadležnih ministarstava, kantona i lokalnih vlasti u izradi i provedbi posebnih socio-ekonomskih mjera koje će podržavati proces povratka, pored samih stambenih rješenja.

Regionalni predstavnik UNHCR-a i potpredsjednik UO projekta Andrew Mayne kazao je da se BiH suočava s problemima raseljenih osoba iz 1990-ih koje treba riješiti i da UNHCR usko sarađuje s vlastima i drugim akterima da bi tim problemima pristupili na način da pomognu najugroženijim.

Projekt je pokrenut 2014. i realiziran u Brčko Distriktu, Bijeljini, Bosanskom Petrovcu, Derventi, Foči, Bosanskoj Gradišci, Maglaju, Mostaru, Prijedoru i Živinicama.

Finansirali su ga EU sa sedam miliona eura i UNHCR s 1,1 milion eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije