OSCE upozorava: Jedan teroristički napad u BiH podijelio bi zemlju

Anadolija
OSCE upozorava: Jedan teroristički napad u BiH podijelio bi zemlju
Anadolija / Jonathan Moore
 Šef misije OSCE-a u BiH, Jonathan Moore izjavio je danas u Skoplju kako bi jedan teroristički napad u Bosni i Hercegovini mogao podijeliti zemlju.

Danas je u Skoplju nastavljena parlamentana konferencija „Jačanje mjera za izgradnju povjerenja i dobrog vladanja u regiji OSCE-a", sa sesijom na temu „Razvoj demokratskih institucija i ljudskih prava u Jugoistočnoj Evropi: Uloga OSCE-a". 

U okviru sesije je odžana i debata sa šefovima misija OSCE-a u Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori i Albaniji, javlja Anadolu Agency (AA)..

Šef misije OSCE-a u BiH, Jonathan Moore, istakao je da je OSCE kao misija u ovoj zemlji započela raditi krajem rata, ali i pored toga što postoji mnogo instrumenata za rješavanje problema uključujući i institucije u zemlji, kao i međunarodnu zajednicu, ipak još uvijek nisu riješeni svi problemi.

"Bili smo ohrabreni da pomognemo jednoj zemlji koja je preživjela puno zločina za vrijeme rata. Vi dolazite iz regiona gdje ima žrtava terorizma i većina vas je dio država koje imaju tradiciju suvereniteta, demokratije i sigunosti, no nažalost, BiH nema sve te tradicije. Zabrinuti smo da jedan teroristički napad u BiH može podijeliti zemlju", rekao je Moore.

Govoreći o problemima sa kojima se suočava BiH, Moore je kritikovao škole podijeljene na osnovu etničke pripadnosti, slučajeve diskriminacije u Republici Srpskoj, korupciji i nedavno održani referendum u Republici Srpskoj.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije