OSCE poziva političke stranke da potpišu Izjavu o opredijeljenosti za ravnopravnost spolova

Radiosarajevo.ba
OSCE poziva političke stranke da potpišu Izjavu o opredijeljenosti za ravnopravnost spolova

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini odaje priznanje Agenciji za ravnopravnost spolova BiH, zbog objavljivanja Izjave o opredjeljenosti za ravnopravnost spolova za političke stranke

Izjava će biti ponuđena svim političkim strankama u BiH na potpisivanje, pred predstojeće opće izbore 2014. godine. 

"Nadamo se da će ova izjava pomoći stvaranju povoljnije klime u ranom predizbornom periodu u pogledu ostvarenja ravnopravnosti spolova i kandidature žena na izborima", rekla je zamjenica šefa Misije OSCE-a u BiH Nina Suomalainen

Dodala je da bi žene kandidatkinje trebale imati jednake mogućnosti pristupa medijima, finansijskim sredstvima stranaka kao i jednake mogućnosti pristupa sredstvima za vođenje kampanje.

Izjava je napisana u svom konačnom obliku nakon otvorenih konsultacija sa organizacijama građanskog društva.

"OSCE odaje priznanje Agenciji za ravnopravnost spolova BiH na njenoj inicijativi i poziva sve političke stranke da potpišu Izjavu i time daju doprinos poboljšanju stanja na polju ravnopravnosti spolova u BiH", naglasila je. 

Agencija za ravnopravnost spolova i Misija OSCE-a također rade kao partneri na pružanju obuke za oko 400 kandidatkinja koje učestvuju u izborima za različite nivoe vlasti širom BiH. 

Obuka će biti usmjerena na kampanju i sredstva za komunikaciju sa javnošću, u cilju povećanja pristupa kandidatkinja potencijalnim biračima, saopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije