OSCE: Širenje i zloupotreba vatrenog oružja ostaje i dalje sigurnosno pitanje

0
Radiosarajevo.ba
OSCE: Širenje i zloupotreba vatrenog oružja ostaje i dalje sigurnosno pitanje
Foto: OSCE / Brian Aggeler (lijevo) i Ermin Pešto (desno)

Tokom trodnevne radionice u vezi sa informisanjem i podizanjem svijesti javnosti o malom oružju i lakom naoružanju, održane od 15. do 17. aprila u Tarčinu, Misija OSCE-a u BiH je predstavila smjernice za unapređenje komunikacije i saradnje između policijskih agencija, medija i javnosti na temu malog oružja i lakog naoružanja. 

Smjernice za unapređenje međuinstitucionalne komunikacije i javnog informisanja o malom oružju i lakom naoružanju i Okvir za monitoring i evaluaciju predstavljaju važan korak ka povećanju svijesti o ulozi institucija i građana, kao i o rizicima povezanim sa malim oružjem i lakim naoružanjem. Na radionici, koja je završena danas, 17. aprila su učestvovali predstavnici policijskih agencija, kao i medijskih kuća.

Ti resursi, koji su rezultat projekta Misije OSCE-a u BiH o malom oružju i lakom naoružanju provedenog u partnerstvu sa Ministarstvom sigurnosti BiH i policijskim agencijama, će također služiti kao vodič prilikom planiranja, organizovanja, praćenja i ocjenjivanja aktivnosti u vezi sa malim oružjem i lakim naoružanjem

Mađarska je jedina članica EU koja je glasala protiv usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Mađarska je jedina članica EU koja je glasala protiv usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici

"Mediji su važan partner u pružanju pomoći policiji prilikom intenziviranog rada na edukovanju javnosti o malom oružju i lakom naoružanju, naročito u vezi sa nasiljem u porodici i femicidom. U tom cilju, ova radionica će predstavljati osnovu za identifikaciju ključnih izazova u komunikaciji između policije i novinara", rekao je ambasador Brian Aggeler, šef Misije OSCE-a u BiH

Ermin Pešto, predsjedavajući Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja, rekao je da Koordinacioni odbor za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini nastoji unaprijediti svaki segment rada sigurnosnih agencija u oblasti sprečavanja zloupotrebe ilegalnog oružja.

Misija OSCE-a u BiH uručila IT opremu policijskim agencijama

Misija OSCE-a u BiH uručila IT opremu policijskim agencijama

"Kao jedan od izazova identificirali smo potrebu unapređenja komunikacije između policije i medija. Kroz bolje razumijevanje naših uloga i unapređenje međusobne komunikacije lakše ćemo postići naš zajednički cilj, a to je veći stepen sigurnosti građana". 

Ova inicijativa je dio šireg projekta koji provodi Misija OSCE-a u BiH, pružajući pomoć vlastima u rješavanju sigurnosnih pitanja u vezi sa nezakonitim posjedovanjem, zloupotrebom, kao i nezakonitom trgovinom malim oružjem i lakim naoružanjem, te njihovom municijom. Projekat finansijski podržavaju Austrija, Češka Republika, Europska unija, Njemačka, Francuska, Lihtenštajn, Norveška, Slovačka, Turska i Sjedinjene Američke Države.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije