Misija OSCE podržava CIK u naporima na jačanju integriteta izbora

0
FENA
Misija OSCE podržava CIK u naporima na jačanju integriteta izbora
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Misija OSCE-a u BiH

Izborni zakon BiH, potkrijepljen odlukama Ustavnog suda BiH, jasno i taksativno navodi nadležnosti i odgovornosti u provedbi izbora.

Stoga uspostavljanje ili zaduživanje bilo kojeg drugog tijela pored CIK-a za organiziranje i vođenje izbora predstavlja kršenje ustavnog poretka BiH te, time, Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ovo je odgovoreno Feni iz Misije OSCE-a u BiH, u odgovoru na pitanje kako Misija gleda na najavu rukovodstva RS da će samo organizirati ovogodišnje lokalne izbore, ignorirajući Centralnu izbornu komisiju BiH.

EURO 2024 | Fullkrug pogodio u finišu i poslao Njemačku sa prve pozicije u osminu finala

EURO 2024 | Fullkrug pogodio u finišu i poslao Njemačku sa prve pozicije u osminu finala

"Jednostrani prenosi nadležnosti smanjuju stepen pravne sigurnosti i jednakosti pred zakonom. U kontekstu regulisanja izbora, ovo može naškoditi integritetu izbornog procesa i njegovih rezultata", smatraju u Misiji OSCE-a.

Misija OSCE-a u BiH podržava CIK u naporima na jačanju integriteta izbora i tehničkih kapaciteta potrebnih za provedbu izbora na transparetan i djelotvoran način.

"Naša Misija će i dalje pružati podršku CIK-u, relevantnim institucijama i civilnom društvu u oblasti ujednačavanja zakona i prakse s obavezama prema OSCE-u i ključnim međunarodnim standardima, te podržava potpunu provedbu relevantnih zakona i preporuka ODIHR-a", navodi se u odgovoru Misije OSCE-a na upit Fene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije