OSCE organizovao okrugli sto: Kako spriječiti rano stupanje u brak među Romima?

4
Radiosarajevo.ba
OSCE organizovao okrugli sto: Kako spriječiti rano stupanje u brak među Romima?
Foto: OSCE / Okrugli sto u Mostaru

Službenici Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini (Misija) danas, 3. oktobra, su u Mostaru organizirali okrugli sto na temu napuštanja školovanja i ranog stupanja u brak, u cilju povećanja stepena učešća Roma u svim društvenim tokovima Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Okruglom stolu koji je poslužio kao platforma za razgovor o izazovima vezanim za napuštanje školovanja i rano stupanje u brak, prisustvovali su predstavnici Tima HNK za monitoring i implementaciju Akcionog plana za poboljšanje položaja Roma, Koordinacijskog tijela HNK za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima, Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK,  centara za socijalni rad sa teritorije HNK, škola koje pohađaju romska djeca, te predstavnici lokalnih uprava policije.

Predstavnice Romske ženske mreže predstavile su zapažanja zabilježena u romskim zajednicama širom BiH, a predstavnici Koordinacijskog tijela podijelili su sa prisutnima svoje opservacije u protekle dvije godine.

Kreće gradnja još jedne dionice autoputa u Bosni i Hercegovini: Vrijednost ugovora 125 miliona KM

Kreće gradnja još jedne dionice autoputa u Bosni i Hercegovini: Vrijednost ugovora 125 miliona KM

Današnji susret proistekao je iz kantonalnog Lokalnog akcionog plana za poboljšanje položaja Roma u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) za period od 2021. do 2024. godine, koji je Vlada HNK usvojila u oktobru 2020. godine.

Akcioni plan obuhvata mjere u sferi obrazovanja, zdravstvenog, socijalnog i stambenog zbrinjavanja, zapošljavanja, kao i osnaživanja zajednica Roma i romskih organizacija građanskog društva. Iako godišnji izvještaji HNK ukazuju na napredak u komunikaciji s romskim zajednicama, sistematsko prikupljanje podataka o potrebama Roma, kao i napori koji se ulažu u obrazovanje romske djece, te prevencija prosjačenja na ulici i dalje zahtijevaju kontinuiran rad. Zaštiti romske djece neophodno je posvetiti naročitu pažnju.

Premda izvještaji pokazuju da se brojni Romi suočavaju sa različitim oblicima trgovine ljudima, uključujući tu prisilni rad, seksualno iskorištavanje, prisilno prosjačenje i rano stupanje u brak, djeca Roma naročito su ugrožena. U cilju njihove bolje zaštite, pojave poput prijevremenog napuštanja školovanja i ranog stupanja u brak identifikovane su kao ključni problemi koji zahtijevaju sistemski odgovor nadležnih institucija i organa vlasti.

Okrugli sto u Mostaru
Foto: OSCE: Okrugli sto u Mostaru

Djeca Roma često se suočavaju sa sistemskom diskriminacijom, što u velikoj mjeri otežava uspješan završetak školovanja, zbog čega je napuštanje školovanja česta pojava. To ograničava šanse djece Roma da pronađu dobar posao, zbog čega su mnogi podložni prosjačenju na ulici i drugim oblicima iskorištavanja.

Slično tome, unatoč činjenici da je brak sa djetetom zabranjen zakonom, rano stupanje u brak još uvijek je prisutno u nekim zajednicama, u kojima su tradicionalni običaji predmet zloupotrebe, kako bi se opravdali stereotipi o romskoj tradiciji, što dodatno doprinosi nepovoljnim životnim prilikama i iskorištavanju sa kojima se suočavaju romska djeca.

Službenici Misije odali su priznanje učesnicima na produktivnoj raspravi iz koje su proistekle relevantne preporuke, uključujući tu i preporuku za angažovanje medijatora za rad s romskim zajednicama, asistenata u školama te kvalifikovanih pružalaca usluga socijalnog zbrinjavanja, upoznatih sa potrebama i problemima romske populacije. Misija OSCE-a u BiH spremna je na nastavak saradnje sa nadležnim organima i organizacijama građanskog društva, u cilju rješavanja ovih važnih problema. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije