OSCE donirao opremu policijskim K9 jedinicama u BiH vrijednu 70.000 eura

0
Radiosarajevo.ba
OSCE donirao opremu policijskim K9 jedinicama u BiH vrijednu 70.000 eura
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Donacija opreme za službene policijske pse

U sklopu provedbe projekta pod nazivom Rješavanje bezbjednosnih i sigurnosnih rizika nelegalnog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine malim oružjem i lakim naoružanjem i njihovom pripadajućom municijom u Bosni i Hercegovini, Misija OSCE-a u BiH uručila je danas specijaliziranu opremu policijskim K9 jedinicama širom države u ukupnoj vrijednosti od oko 70 000 eura.

Oprema će omogućiti jačanje kapaciteta za otkrivanje oružja i eksploziva agencijama širom BiH u koje spadaju Granična policija BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Policija Brčko distrikta BiH, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Federalna policijska uprava, kao i ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog, Unsko-sanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

"Ponosni smo što možemo osigurati ovu opremu našim partnerima širom države. Oprema će značajno unaprijediti sposobnost policijskih K9 jedinica u otkrivanju skrivenog oružja, municije i eksploziva", rekao je ambasador Brian Aggeler, šef Misije OSCE-a u BiH.

Dramatičan preokret: Dokumentarac o ratnom Sarajevu 'Kiss the Future' ipak u utrci za Oscara!

Dramatičan preokret: Dokumentarac o ratnom Sarajevu 'Kiss the Future' ipak u utrci za Oscara!

"Ovo ne bi bilo moguće bez naših međunarodnih partnera i podrške koju su pružili ovom projektu. Zajedničkim radom možemo pomoći BiH u rješavanju ozbiljnih sigurnosnih prijetnji te unaprijediti bezbjednost svih njenih građana", dodao je. 

Mlađen Božović, šef kabineta ministra sigurnosti BiH, izrazio je zadovoljstvo zbog tekućih aktivnosti na opremanju policijskih agencija i jačanju njihovih operativnih sposobnosti u borbi protiv nezakonite trgovine oružjem.

Donacija opreme za službene policijske pse
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Donacija opreme za službene policijske pse

Izjavio je da "ova krivična djela predstavljaju sve veći bezbjednosni izazov za sve države i policijske agencije moraju pratiti te trendove i stalno jačati kapacitete i sposobnost za otkrivanje ilegalnog oružja i presjecanje krijumčarskih ruta. Sprečavanje ilegalne trgovine oružjem za Ministarstvo bezbjednosti Bosne i Hercegovine ostaje u vrhu prioriteta. Cilj nam je da sprečavanjem krijumčarenja damo doprinos jačanju bezbjednosti i sprečavanja kriminalnih aktivnosti povezanih sa oružjem, kako u regionu tako i šire u zemljama članicama Evropske unije".

Misija OSCE-a u BiH nastavlja i dalje pružati podršku vlastima na svim nivoima u oblasti smanjenja sigurnosnih rizika izazvanih nezakonitim posjedovanjem, zloupotrebom i trgovinom malim oružjem i lakim naoružanjem (SALW) te njihovom pripadajućom municijom. Ovim potezom, Misija daje doprinos stvaranju sigurnije i bezbjednije životne sredine za sve građane Bosne i Hercegovine.

Višegodišnji projekat pod nazivom Rješavanje bezbjednosnih i sigurnosnih rizika nelegalnog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine malim oružjem i lakim naoružanjem (SALW) i njihovom pripadajućom municijom u Bosni i Hercegovini, Misija provodi zahvaljujući velikodušnoj podršci Austrije, Češke Republike, Evropske unije, Njemačke, Francuske, Lihtenštajna, Norveške, Slovačke, Turske i Sjedinjenih Američkih Država. 

Donacija opreme za službene policijske pse
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Donacija opreme za službene policijske pse

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije